Ελλάδα

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας και έκτακτα μέτρα στη Μύκονο, «παγωμάρα» στο νησί (βίντεο)

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας και έκτακτα μέτρα στη Μύκονο, «παγωμάρα» στο νησί (βίντεο)
Νέα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της έξαρσης της πανδημίας με τοπικό lockdown έως τις 26 Ιουλ΄ίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας και μαγαζιά χωρίς μουσική. «Παγωμάρα» και αντιδράσεις στο νησί, που παρουσιάζει καλή εικόνα στους εμβολιασμούς. Πάρτι σε βίλες, χωρίς μέτρα προστασίας, έφεραν αύξηση στα κρούσματα.

Αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στη Μύκονο, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, αποφάσισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι, από σήμερα Σάββατο (17/07) και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου, που θα έχουν ισχύ έως τις 26 του μήνα

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα,  όπως αναφέρθηκε, ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/07 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της» καταλήγει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Μύκονος ήταν μέσα στις έξι περιοχές της χώρας που είχαν χτυπήσει... «κόκκινο» και από το Σάββατο (17/07) ήταν, άλλωστε σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα για τους εργαζόμενους που δεν εμβολιαστεί.  Συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

koronoios epidimiologikos xartis ellada kroysmata

Αντιδήμαρχος Μυκόνου: Υπερβολικά τα νέα μέτρα, είμαστε πρωτεργάτες του εμβολιασμού»

«Δεν το περιμέναμε», σχολίασε ο Aντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Μυκόνου Αλέξανδρος Κουκάς στην «ΕΡΤ», αναφέροντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας (01.00 το βράδυ έως 06.00) και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, ήρθαν πολύ απότομα στο νησί που φιλοξενεί 20.000 άτομα.

Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό ολοσχερώς, πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση πέραν της 26 Ιουλίου.

«Η Μύκονος είναι στους πρωτεργάτες του εμβολιασμού», ανέφερε επίσης ο αντιδήμαρχος.

Την ίδια ώρα, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης διευκρίνιζε ότι τα μέτρα έχουν την δυναμική να καταστείλουν άμεσα την επιδημιολογική έξαρση και να συνεχιστεί καλύτερα το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

{https://www.youtube.com/watch?v=SRTXJY-hKW8}

Πάρτι σε βίλες, χωρίς μέτρα προστασίας

Σημειώνεται ότι η Μύκονος μπορεί να έχει πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού, αλλά στο νησί των «ανέμων» τα κρούσματα αυξήθηκαν, λόγω των πάρτι, όπως τονίστηκε και στη σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας. Φαίνεται πως γινόντουσαν πάρτι σε βίλες της Μυκόνου δίχως κανένα μέτρο προστασίας

Σαρηγιάννης: Τα μέτρα αυτά μπορούν να καταστείλουν την έξαρση στη Μύκονο

Στην ίδια εκπομπή, παρών ήταν και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα αυτά είναι θετικά.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μέτρα περιορισμένης χρονικής διάρκειας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι είναι αυστηρά επίτηδες για να καταστείλουν την έξαρση του κοροναϊού που υπάρχει στο νησί.

«Μπορούν να καταστείλουν την έξαρση κρουσμάτων που υπάρχει στο νησί και να κάνουν τη Μύκονο ασφαλή προορισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο υπόλοιπο καλοκαιριού», είπε.

Περιοχές και νησιά που «φλερτάρουν» με το κόκκινο

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown βρίσκονται αρκετές νησιωτικές περιοχές της χώρας, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι επιστήμονες προβλέπουν έως και 10.000 μολύνσεις καθημερινά μέσα στον Αύγουστο.

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει πέντε δημοφιλή νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Μύκονος, η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη και οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Τα στοιχεία είναι φανερά της κρισιμότητας της κατάσταση: 300% αύξηση κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο.

Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο «πορτοκαλί» παραμένει και ο δήμος Σαλαμίνας, καθώς και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από τα 2.691 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (16/07) τα 1.216 είναι στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη έγιναν τρεις εισαγωγές εγκύων γυναικών σε ΜΕΘ.

Επίσης, 31 περιοχές εμφανίζουν διψήφιο και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ αυτών:

  • Ηράκλειο:112 κρούσματα
  • Θεσσαλονίκη: 184
  • Ρέθυμνο: 91
  • Λάρισα: 76
  • Αχαΐα και Κορινθία: 63

Θεοχάρης: «Ναι» στα τοπικά lockdown αν το επιβάλλει η κατάσταση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown άφησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, «αν ξεφύγει η κατάσταση».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η τουριστική κίνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.