Ελλάδα

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Εκδηλώσεις για την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Εκδηλώσεις για την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες
Κύκλο έξι συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών οργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Delphi Economic Forum με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η πρώτη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο συγγραφέας-μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομιλεί με τον Περικλή Σ. Βαλλιάνο, οµότιµο καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Λογοτεχνία-Ποίηση: Το Μυθιστόρημα: Άσκηση εθνικής αυτογνωσίας».

Η δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στη μουσική. Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Τσελίκας, μουσικός, μουσικολόγος, καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University και συνομιλητές ο Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος, καθηγητής στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγος και ο Γιάννης Σαµπροβαλάκης, μουσικός και μουσικολόγος.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ο Πλάτων Μαυροµούστακος, καθηγητής Θεατρολογίας στο τµήµα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει για το Θέατρο. Εισηγητής της τρίτης συνάντησης θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας.

Η τέταρτη συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και θα είναι αφιερωμένη στις εικαστικές τέχνες, με εισηγητή τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, ∆ρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Συνομιλητής της συνάντησης αυτής θα είναι ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» και συγγραφέας.

Ο κύκλος των έξι συναντήσεις θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή όλων των εισηγητών.

«Η Ελλάδα δεν σταμάτησε να δημιουργεί ποίηση σε όλους τους αιώνες της ύπαρξής της. Το μυθιστόρημα όμως, η τέχνη της Ευρώπης όπως την αποκαλεί ο Κούντερα, είναι παιδί της ανεξαρτησίας. Για τους πεζογράφους μας δεν υπήρξε ποτέ γλωσσικό ζήτημα. Ο Ραγκαβής, ο Παπαδιαμάντης, ο Ροΐδης, ο Βιζυηνός γράφουν σε μια καθαρεύουσα που αναδεικνύει όλη την εκφραστικότητα και την πλαστικότητα των ελληνικών διαψεύδοντας όσους την θεωρούν "τεχνητή".

Κατέθεσαν στην εθνική μας αυτογνωσία την πλάγια ματιά της ειρωνίας που διακρίνει τον μυθιστορηματικό λόγο. Στον εικοστό αιώνα, από την γενιά του '30 ως τον Καζαντζάκη οργανώνουν την δική τους ιδιαίτερη αντίληψη για τον ελληνισμό δίνοντας τον τόνο και στις υπόλοιπες τέχνες, αλλά και στην κοινωνική ευαισθησία. Δεν υπήρξε ποτέ είδος λαϊκής κατανάλωσης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν πρωτοπόρο στην δημιουργία αστικής παιδείας επεξεργαζόμενο τους δύο πυλώνες της νεοελληνικής συνείδησης. Την αναζήτηση της ρίζας του ελληνισμού και τον δρόμο ένταξής του στον σύγχρονο κόσμο, στην Ευρώπη» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι συζητήσεις θα μεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens - YouTube).