Ελλάδα

Βία ανηλίκων: Αν δεν μπουν όρια στα παιδιά εξαρχής είναι δώρο άδωρο να μιλάμε για μέτρα

Βία ανηλίκων: Αν δεν μπουν όρια στα παιδιά εξαρχής είναι δώρο άδωρο να μιλάμε για μέτρα Φωτογραφία: Photo by Luz Fuertes UNSPLASH
Ποιες είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί των γονιών στην διαπαιδαγώγηση ώστε να βλέπουμε διαρκώς φαινόμενα βίας ανηλίκων.

Συµπλοκές µεταξύ συµµαθητών, άγριο ξύλο, όπλα µέσα στα σχολεία και η βία ανηλίκων σε όλες της τις εκφάνσεις συνθέτουν το παζλ ενός σαρωτικού και ιδιαιτέρως ανησυχητικού κύµατος παραβατικότητας ανηλίκων στη χώρα µας, παράλληλα µε το φαινόµενο του bullying που συνεχίζει να λαµβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις εντός σχολείων.

Η ένταση και συχνότητα των περισταστικών μονοπωλούν τις συζητήσεις με άπαντες πλέον να στρέφονται στην αναζήτηση των αιτιών που πυροδοτούν τέτοιες καταστάσεις. Η ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια, Ήρα Σαρακηνού, θέτει στο προσκήνιο και το ζήτημα του ρόλου των γονέων, δίνοντας έμφαση στην έλλειψη οριοθέτησης.

«Δεν είναι εύκολο για κανέναν να μεγαλώνει ένα παιδί με υπευθυνότητα. Κάτι όμως φαίνεται να γίνεται πολύ λάθος, ώστε να βλέπουμε φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων που προκαλούν τέτοια ανησυχία, πόνο αλλά και τρόμο. Οι γονείς μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους έχοντας πάντα ένα θετικό ρόλο και αυτό γιατί η κοινωνικοποίηση του παιδιού ξεκινά από τον πυρήνα της οικογένειας και οι πρώτες σχέσεις που δημιουργεί είναι με μέλη του οικογενειακού του πλαισίου. Άρα ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσει και θα ανατραφεί σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και ο τρόπος που θα σχετιστεί, θα συμβάλλουν στο συναισθηματικό του κόσμο, στον κοινωνικό του εαυτό και στη κοινωνική ευαισθησία.» επισημαίνει η κα Σαρακηνού.

Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με όρια

«Έτσι λοιπόν, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να εκφράζουν την απογοήτευση ή τον θυμό τους χωρίς βία. Ο καθορισμός ορίων από νωρίς και η ενίσχυση θετικών αξιών, όπως ο σεβασμός προς τους άλλους, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία, βοηθούν τους εφήβους να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να υιοθετήσουν τις σωστές συμπεριφορές. Οι γονείς, καλό είναι όσο μπορούν, να αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα. Η αντιμετώπιση των καβγάδων με ήρεμο και λογικό τρόπο δείχνει στα παιδιά πώς να λύνουν διαφορές χωρίς βία.» τονίζει η κα Σαρακηνού.

Παράλληλα προβάλλει ως απαραίτητους άξονες της διαπαιδαγώγησης την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία παιδιών με γονείς αλλά και το δίπολο επίβλεψη και υποστήριξη των γονέων προς τα παιδιά. «Η ανοιχτή και ειλικρινής - ουσιαστική επικοινωνία με τον έφηβο, βοηθούν στην αντίληψη των προβλημάτων που ενδέχεται να τον απασχολούν. Οι γονείς πρέπει να δείχνουν προσοχή, νοιάξιμο και να ακούν, ώστε να είναι ικανοί να σημειώσουν ενδεχόμενες τάσεις. Από την άλλη πλευρά, η διακριτική παρακολούθηση - επίβλεψη της κοινωνικής ζωής των παιδιών, της σχολικής τους επίδοσης και των σχέσεών τους με φίλους και συμμαθητές, βοηθά στην πρόληψη βίαιων συμπεριφορών» σύμφωνα με την κα Σαρακηνού.

Καταλήγοντας, η κα Σαρακηνού, στέλνει το δικό της μήνυμα στους γονείς εφηβών αναφέροντας ότι «Ο ρόλος σας είναι να βοηθήσετε τους εφήβους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ηλικίας τους με υγεία, δημιουργώντας ένα ζεστό υποστηρικτικό περιβάλλον που να ενισχύει όσο γίνεται την αυτοεκτίμηση και την συναισθηματική τους ασφάλεια.»