Διεθνή

Διχασμένο το ΝΑΤΟ ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας

Διχασμένο το ΝΑΤΟ ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας
Στην 75η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «κλειδώσουν» αποφάσεις που εν πολλοίς θα ρυθμίσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να πάνε οι χώρες της ευρωατλαντικής συμμαχίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετοί σύμμαχοι «κλειδιά» - μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο - βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πόσο έντονα θα δεσμευτούν για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον .

Η αμερικανική κυβέρνηση, μάλιστα, φέρεται να δέχεται επικρίσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για το γεγονός πως δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει όσο μακριά θα ήθελαν αρκετές άλλες - ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει να δεσμευτεί η συμμαχία κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου για μια «γέφυρα» προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παραλείποντας βαρύγδουπες δηλώσεις όπως τα περί «μη αναστρέψιμης πορείας» του Στόλτεντεμπερκ τον περασμένο Απρίλιο - γλώσσα που όμως προτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πολλά άλλα κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Η γλώσσα που πρόκειται να χρησιμοποιήσει η συμμαχία για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου είναι κρίσιμη - τονίζεται στο δημοσίευμα. Αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους συμμάχους καθώς θα «περιγράψει» στον κόσμο - και ιδίως στη Ρωσία - ποιοι είναι οι στόχοι του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

«Στη Σύνοδο Κορυφής (της Ουάσινγκτον) θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια γέφυρα προς την ένταξη, μια γέφυρα "στέρεη" και "καλά φωτισμένη"», δήλωνε τον Μάιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

28177628_54ea8.jpg

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φαίνεται πως δεν πιστεύουν ότι όρος «μη αναστρέψιμη» για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας θα απολάμβανε την υποστήριξη ολόκληρης της συμμαχίας - καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία διαφωνούν έντονα. 

Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, παράλληλα, εμφανίζονται απρόθυμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο επειδή η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη - δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Με τη Σύνοδο Κορυφής να είναι προγραμματισμένη σε ένα περίπου ένα μήνα, το θέμα παραμένει βασικό σημείο τριβής στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

«Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι απογοητευμένες από την ασάφεια και την αναβλητικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν» όταν καλείται να περιγράψει μια συγκεκριμένη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, δήλωσε στο αμερικανικό μέσο διπλωμάτης της Κεντρικής Ευρώπης.

«Ενστικτωδώς αισθανόμαστε ότι πρέπει να χαραχθεί μια νέα πορεία», δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Θα πρέπει να εξεταστεί η ταχεία παρακολούθηση [της ένταξης της Ουκρανίας]».

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο ο Στόλτενμπεργκ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο ότι «οι εργασίες που έχουμε ξεκινήσει σας θέτουν σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την ένταξη στη συμμαχία, έτσι ώστε - όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή - η Ουκρανία να γίνει αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ».

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή παραδοχή πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σημειώσει μια σαφή πρόοδο σε σχέση με την περσινή συνάντηση στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους, όταν οι σύμμαχοι δήλωσαν ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», χωρίς όμως να προσφέρουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.