Διεθνή

Με κομμένη την ανάσα για τα ιρανικά αντίποινα: «Φύγετε με ό,τι εισιτήριο βρείτε»

Με κομμένη την ανάσα για τα ιρανικά αντίποινα: «Φύγετε με ό,τι εισιτήριο βρείτε»
Οι δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ σέρνουν το Ιράν σε αντίποινα: Ανησυχία για ένα γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σε συναγερμό και ο Λίβανος

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο», εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. Η προειδοποίηση έρχεται έπειτα από αντίστοιχη του Βρετανού ΥΠΕΞ, που δήλωσε πως η κατάσταση «θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα».

Το Ιράν έχει υποσχεθεί «αυστηρά» αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία εκτιμούν τώρα πως η Χεζμπολάχ - που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη - θα παίξει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ιρανική απάντηση - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο.

29066539_e367f.jpg

Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε το Σάββατο ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στον Λίβανο θα πρέπει να «προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» και να είναι έτοιμοι να «εγκαταλέιψουν την χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα». Διευκρίνισε παράλληλα πως πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει και ακυρώσει πτήσεις, ενώ σε άλλες έχουν εξαντληθεί οι θέσεις, ωστόσο «οι επιλογές εμπορικών μεταφορών για έξοδο από την χώρα παραμένουν διαθέσιμες».

Σήμερα Σάββατο το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναπτύσσει επιπλέον πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις του Ιράν και των ενόπλων όργανωσεων που υποστηρίζει. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό για να βοηθήσει σε τυχόν εκκενώσεις και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα «όσο εκτελούνται εμπορικές πτήσεις».

Δύο βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ η Βασιλική Αεροπορία έχει θέσει σε ετοιμότητα μεταφορικά ελικόπτερα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εξαπλωθεί αυτή η σύγκρουση σε όλη την περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Λάμι.

29073129_f8701.jpg

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ χρησιμοποιώντας 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και τουλάχιστον 110 βαλλιστικούς πυραύλους. Η επίθεση εκείνη ήταν αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

Πολλοί φοβούνται ότι η απάντηση της Τεχεράνης αυτή τη φορά θα πάρει αντίστοιχη μορφή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκέρι Κανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει «αναμφίβολα το εγγενές και νόμιμο δικαίωμά της» να «τιμωρήσει» το Ισραήλ.

Την Παρασκευή, ένας εκφωνητής στην κρατική τηλεόραση του Ιράν προειδοποίησε πως «ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας απίστευτων σκηνών».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι «έρχονται δύσκολες ημέρες... Έχουμε ακούσει απειλές από όλες τις πλευρές. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».