Market Maven

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο «deal» UniCredit και Alpha Bank Romania, οι κυρώσεις του SSM και οι ακάλυπτες επιταγές

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο «deal» UniCredit και Alpha Bank Romania, οι κυρώσεις του SSM και οι ακάλυπτες επιταγές
Πράσινο φως από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την συγκέντρωση μεταξύ των UniCredit και Alpha Bank Romania, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η ιταλική τράπεζα να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Alpha Bank Romania. Η συγχώνευση αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, αποτελώντας ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με τη νέα οντότητα να συνδυάζει την ισχυρή παρουσία της UniCredit Romania στην επιχειρηματική τραπεζική με το διευρυμένο πελατολόγιο της Alpha Bank Romania στη λιανική τραπεζική.

Η Κομισιόν εξέτασε τη γνωστοποίηση της προτεινόμενης συγκέντρωσης που υπεβλήθη στις 17 Μαΐου 2024 και αποφάσισε να μην εναντιωθεί και να τη χαρακτηρίσει συμβατή με την εσωτερική αγορά. Αυτό διότι εκτίμησε πως δεν δημιουργεί ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, δεδομένης της θέσης των δύο εταιρειών στην ρουμανική αγορά.

Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της νέας οντότητας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών και θα λάβει ως αντίτιμο 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ UniCredit και Alpha Bank, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit μέσω του δικτύου της Alpha Bank, καθώς και την είσοδο της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, κάτι που έχει ήδη γίνει.

Οι κυρώσεις του SSM

Μπορεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) να μην ακούγεται στην Ελλάδα, όπως ακουγόταν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο και το εποπτικό του μάτι είναι ενεργό και κυρώσεις επιβάλει. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του SSM, το 2023, οι κύριες παραβάσεις που οδήγησαν τον οργανισμό να επιβάλει κυρώσεις αφορούσαν σε ζητήματα διακυβέρνησης των τραπεζών και σε θέματα εποπτείας.

Συνολικά, επιβλήθηκαν 168 διοικητικές κυρώσεις, με το 53% αυτών να συνοδεύεται από χρηματικές ποινές και από πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 25,095 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, επιβλήθηκαν 79 μη χρηματικές κυρώσεις, εκ των οποίων οι πλέον σοβαρές αφορούσαν σε απαγορεύσεις προσωρινής άσκησης καθηκόντων σε πιστωτικά ιδρύματα. Οι κυρώσεις αφορούσαν κυρίως σε μη συστημικά ιδρύματα (LSIs), τα οποία αντιπροσώπευαν το 62% των συνολικών κυρώσεων και το 77% των διοικητικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών διαδικασιών και το 14% των διοικητικών κυρώσεων.

Η μετατροπή της Cloudevo

Αν και οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι το επενδυτικό fund CVC απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Cloudevo, η οποία ασχολείται με το ψηφιακό μάρκετινγκ, διαψεύσθηκαν αρμοδίως, ωστόσο η εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασία μετασχηματισμού.

Συγκεκριμένα, από ετερόρρυθμος εταιρεία η Cloudevo μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία. Για την ολοκλήρωση της μετατροπής η Deloitte συνέταξε προ ημερών έκθεση εκτίμησης που περιλάμβανε την αξιολόγηση του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Deloitte, η καθαρή θέση της εταιρείας αποτιμάται στα 846.319 ευρώ, με το σύνολο του ενεργητικού να διαμορφώνεται σε 2,11 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 1,26 εκατ. ευρώ.

Η Riviera Galleria

Η Riviera Galleria, που σχεδιάστηκε από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN, θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 23.000 τ.μ. και θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου του Ελληνικού. Η LAMDA Development ανέθεσε την κατασκευή της Riviera Galleria στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, θυγατρική της Metlen Energy & Metals. Η κατασκευή της Riviera Galleria θα ολοκληρωθεί σε 26 μήνες. Ο νέος αυτός εμπορικός προορισμός θα προσφέρει στους επισκέπτες μια πολυδιάστατη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Το Riviera Galleria ακολουθώντας υψηλά πρότυπα βιώσιμου σχεδιασμού, προ-πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο βιώσιμων κτιρίων LEED σε επίπεδο Gold, τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι ακάλυπτες επιταγές

Τα στοιχεία της Τειρεσίας για τις εισαγωγές ακάλυπτων επιταγών τον Μάιο κατέδειξαν ασυνήθιστες διακυμάνσεις. Ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών έφτασε σε μηναία βάση στις 277, με μια μικρή αύξηση κατά 0,36% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ανεβάζοντας το προοδευτικό σύνολο τεμαχίων στα 1.709 από την αρχή του 2024. Ωστόσο, εντυπωσιακή μεταβολή καταγράφθηκε στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 118,65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 7,85 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους το προοδευτικό σύνολο των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 28,5 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, παρατηρείται μείωση κατά 35,88% στον αριθμό των τεμαχίων, ενώ τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έχουν αυξηθεί κατά 58,16%. Αυτό υποδηλώνει μια σαφή τάση προς λιγότερες αλλά μεγαλύτερης αξίας ακάλυπτες επιταγές.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.