Οικονομία

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας σήμερα στην βουλή ανατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο έλεγχος των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η ρύθμιση που προβλέπει η τροπολογία είναι σε πλήρη εναρμόνιση προς το άρθρο 18 της Οδηγίας 2003/41/ΕΚ για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών , όπως αυτή ισχύει σήμερα και με τα ισχύοντα στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ουσιαστικός έλεγχος των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθίσταται απαραίτητος όπως αναφέρει στην αιτιολογική της έκθεση η τροπολογία , δεδομένου ότι από την ασφαλή τοποθέτηση και την βέλτιστη απόδοση των επενδυόμενων ποσών εισφορών των ασφαλισμένων και των εργοδοτών και των λοιπών εσόδων του κάθε ταμείου συναρτάται άμεσα η βιωσιμότητα του και η διασφάλιση της χορήγησης των προβλεπόμενων από το καταστατικό του παροχών. Η σημασία των ασφαλών τοποθετήσεων και του ουσιαστικού ελέγχου τους προκύπτει και από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή νομοθεσία ( Κανονισμός 648/2012) για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα.

Περαιτέρω, επιδιώκεται η βελτιστοποίηση της οργάνωσης, λειτουργίας και διαφάνειας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με την εισαγωγή Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών Λειτουργίας Αρχών.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στόχος τους είναι πρωτίστως η εξασφάλιση και διατήρηση ενός επιπέδου συνταξιοδοτικού εισοδήματος, υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων των τελευταίων ετών των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου απαιτείται η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και φερεγγυότητας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, δίνοντας τους τη δυνατότητα αξιοποίησης της ενιαίας αγοράς, του ενιαίου νομίσματος και της ελευθερίας κινήσεως και υπηρεσιών με μέριμνα την μέγιστη δυνατή απόδοση της επενδυτικής τους πολιτικής προς όφελος των ασφαλισμένων τους.

Το Κράτος ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των ασφαλισμένων τους, την ευρωστία των ταμείων και τη σταθερότητα της οικονομίας. Εργαλείο για τα ανωτέρω είναι η αποτελεσματική εποπτεία που βασίζεται στη νομική συμμόρφωση, στον οικονομικό έλεγχο, τον αναλογιστικό έλεγχο και στην εποπτεία της διοίκησης των ταμείων.

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις ορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια εποπτική και ελεγκτική αρχή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε θέματα επενδύσεων. Έτσι, ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στο πλέον ζωτικό θέμα που είναι οι επενδύσεις τους. Προβλέπεται επίσης η διαδικασία υποβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων και γνωστοποίησης αυτών στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στην ίδια ρύθμιση υφίσταται πρόβλεψη για έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για σειρά θεμάτων που αφορούν τα στοιχεία που υποβάλλονται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό την άσκηση του εποπτικού της ρόλου.

Περαιτέρω ορίζεται η χορήγηση ειδικής έγκρισης στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση που θέλουν να ασκήσουν εσωτερική διαχείριση των επενδύσεων τους,. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έγκρισης καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση μετά γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Προκειμένου να ορισθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως αρμόδια αρχή υπεύθυνη πρώτον για την εκτέλεση των καθηκόντων παρακολούθησης της συμμόρφωσης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στον Κανονισμό (EE) αριθ. 648/2012 και δεύτερον για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης και για την δημόσια ανακοίνωση αυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνεται καταλληλότερη καθώς ήδη κατέχει τις αρμοδιότητες αυτές αντίστοιχα για τις ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ και ΔΟΕΕ.

Επίσης ρίζεται ο τρόπος επένδυσης του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ώστε να εναρμονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο πλήρως με την Οδηγία 2003/41/ΕΚ για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (EEL 235 της 23.9.2003) όπως ισχύει σήμερα και την θέσπιση αναλυτικότερων ποσοτικών κανόνων που δικαιολογούνται από άποψη συνετής διαχείρισης ενόψει των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα ταμεία.

Με τις διατάξεις των παρ.Δ-Ε ορίζεται ο χρόνος προσαρμογής των υφιστάμενων επενδύσεων των Επαγγελματικών Ταμείων προς τα όρια που θέτουν οι παρούσες διατάξεις και το χρονικό σημείο έναρξης της εποπτείας των Επενδύσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με την περ. Στ προβλέπεται η έκδοση αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για θέσπιση :

Α) του Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών, με τον οποίο θα καθορίζονται οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της διοίκησης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα προσόντα του Προέδρου και των μελών του ΔΣ καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Β) της διαδικασίας διενέργειας των επιτόπιων ελέγχων από τις εποπτικές αρχές στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης,, της συχνότητας αυτών καθώς και των στοιχείων που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Περαιτέρω καθιερώνεται με ρητή νομοθετική πρόβλεψη η υποχρέωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης για έκδοση και τήρηση Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Κανονισμού Επενδύσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Δεοντολογίας και στις διατάξεις του παρόντος και προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής αυτών.

Με τις διατάξεις της περ.Ζ προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν τα αλληλοβοηθητικά ταμεία που έχουν μετατραπεί σε νπιδ με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.6 του ν.3029/2002 για τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας και την απρόσκοπτη καταβολή των βοηθημάτων στους ασφαλισμένους τους.

Συγκεκριμένα: Με την περ. α προβλέπεται η τήρηση ατομικών μερίδων για τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, από 1-1-2014. Τα ταμεία αυτά υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστικές μελέτες και οικονομικές καταστάσεις για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους. Επιπλέον, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής τα εν λόγω ταμεία με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Ασφαλιστικής Αρχής, ακολουθούν είτε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης των άρθρων 7 και 8 του ν.3029/2002 (ΑΊ60) είτε το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Στην περ. β ορίζεται ότι σε περίπτωση καθιέρωσης κεφαλαιοποιητικού συστήματος έχει εφαρμογή η ισχύουσα νομοθεσία για τις επενδύσεις των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης των άρθρων 7 και 8 του ν.3029/2002 (ΑΊ60). Ενώ, για την περίπτωση καθιέρωσης διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC), προβλέπεται εξουσιοδοτική διάταξη, έτσι ώστε με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά γνώμη της εθνικής Ασφαλιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των επενδύσεων.