Οικονομία

Ενοποίηση Ταμείων: Φέσι 480 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις

Ενοποίηση Ταμείων: Φέσι 480 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις Ενοποίηση Ταμείων: Φέσι 480 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις
Ενοποίηση Ταμείων: Φέσι 480 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλου Η προωθούμενη μεταρρύθμιση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να κοστίσει στο Κράτος, το λιγότερο 480 εκατ. ευρώ. Το μοντέλο δημιουργίας τριών ταμείων, που είναι και το επικρατέστερο, ένα ταμείο για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), ένα για τους αγρότες (ΟΓΑ) και ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αναμένεται να έχει κόστος, εκτός από όφελος.

Ένα κόστος που προκύπτει εάν στον ΟΑΕΕ, υπάρξει ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), μαζί με την προσθήκη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Πρόκειται για ένα κόστος ετήσιο, καθώς οι ανάγκες των παραπάνω ταμείων για να καλύψουν μισθούς και συντάξεις είναι διαρκείς και μάλιστα αυξανόμενες. Ας σημειωθεί ότι έως τώρα το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (εργαζόμενοι σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες) ως αυτόνομοι φορείς κύριας ασφάλισης, δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος. Στο εξής όμως, τυχόν ενοποίησή τους, θα γεννήσει την ανάγκη χορήγησης κρατικής χρηματοδότησης, άρα θα αυξήσει τη δαπάνη του δημόσιου τομέα προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ανάγκη αυτή θα προκύψει και από την ταυτόχρονη κατάργηση των κοινωνικών πόρων που εισπράττουν τα παραπάνω Ταμεία, για να αυξήσουν τα έσοδά τους και να έχουν ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η απαίτηση των δανειστών για να υπάρξει κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων» στερεί από τα ταμεία αυτά, σημαντικά έσοδα και έτσι φέρνει την ενοποίηση πιο κοντά, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την κρατική χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ένα σχέδιο ενοποίησης, που αφορά μόνο το διοικητικό σκέλος των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, θα διατηρήσουν τη λογιστική – οικονομική τους αυτοτέλεια. Το ζητούμενο είναι να μην φέρει μαζί της η όποια ενοποίηση και τυχόν ανατροπές σε όρους ασφάλισης και σε παροχές. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μπορεί η ενοποίηση, να προκαλέσει νέο «κύκλο» περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα, αφού η όποια παρέμβαση στις παροχές, δεν πρόκειται να γίνει επί τα βελτίω, αλλά επί τα χείρω. Οι επιμέρους όροι συνταξιοδότησης που ισχύουν για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, στόχος είναι να μείνουν ανέπαφοι, σε μια προσπάθεια να μην επηρεαστούν αρνητικά τα όρια ηλικίας και οι συντάξεις.