Οικονομία

Το Ασφαλιστικό περνάει μέσα από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ασφαλιστικό περνάει μέσα από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Το Ασφαλιστικό περνάει μέσα από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το Ασφαλιστικό περνάει μέσα από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα παιχτεί σήμερα το επόμενο «επεισόδιο» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει εκεί τα βασικά σημεία της πρότασής του για ριζική αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και κοινωνικά, πιο δίκαιο.

Σε πρώτη φάση αναμένεται τονιστεί η οριοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης στα επίπεδα των 390 ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί ως μέτρο που στηρίζει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες πολιτών. Η σύνταξη αυτή θα είναι χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το μοντέλο που προτείνουν οι θεσμοί. Ουσιαστικά θα συνδέεται με το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε θετική ή αρνητική μεταβολή του, θα μπορεί να αλλάξει το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Ταυτόχρονα θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι συμμετέχοντες στην πολιτική γραμματεία ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος της επιβολής ενιαίων κανόνων σε εισφορές και σε παροχές. Παράλληλα, θα επισημανθεί ότι η όποια αύξηση εισφορών προκληθεί σε αγρότες (ΟΓΑ) και σε ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) θα γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ασφαλιστική βάση των εν λόγω ταμείων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να εξηγήσει ενώπιον της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, εάν προτίθεται να προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είτε μόνο για εργοδότες, είτε από κοινού με τους εργαζόμενους. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται πρόταση που θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, με ουσιαστική συνέπεια τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη βρίσκει αντιδράσεις στους εργοδοτικούς φορείς, καθώς χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό, ενώ φαίνεται ότι δεν το ενέκρινε ούτε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον κ. Κατρούγκαλο την περασμένη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να κάμψει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η πρότασή του για συγχώνευση της επικουρικής σύνταξης, στην κύρια, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί τελικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση.