Opinions

Γ. Μπαλάφας - Αγγελίνα Χατζοπούλου: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των στελεχών των Ε.Δ. της χώρας

Γ. Μπαλάφας - Αγγελίνα Χατζοπούλου Γ. Μπαλάφας - Αγγελίνα Χατζοπούλου
Γ. Μπαλάφας - Αγγελίνα Χατζοπούλου: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των στελεχών των Ε.Δ. της χώρας
Αν και το κύμα παραιτήσεων «έσκασε» στο Πολεμικό Ναυτικό, τα προβλήματα είναι κοινά σε όλα τα Όπλα.

Τις τελευταίες ημέρες έπαιξε στα κανάλια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάτι που όσοι ασχολούμαστε με τις Ενοπλές Δυνάμεις (ΕΔ) το υπογραμμίζουμε εδώ και καιρό, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε τόνο. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στα στελέχη των ΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια και υπάρχει έντονο το φαινόμενο των παραιτήσεων - φαινόμενο που είδε το φως της δημοσιότητας με τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι κοινός τόπος ότι το σημαντικότερο όπλο της χώρας μας είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και η τεχνογνωσία τους είναι τέτοια που σε κάθε κρίση καλούνται οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ να συνεισφέρουν. Στην κρίση του προσφυγικού ζητήματος, στην διαχείριση της πανδημίας, όπου έστησαν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και σε καταστάσεις όπως στον απεγκλωβισμό οδηγών από κλειστό αυτοκινητόδρομο ιδιωτικών συμφερόντων ή στην ανάθεσή τους ως οδηγών ασθενοφόρων γιατί δεν προχωράει σε προσλήψεις στο ΕΚΑΒ η κυβέρνηση.

Αν και το κύμα παραιτήσεων «έσκασε» στο Πολεμικό Ναυτικό, τα προβλήματα είναι κοινά σε όλα τα Όπλα. Οι στρατιωτικοί, όπως όλοι οι πολίτες, ζουν το φαινόμενο της ακρίβειας που συρρικνώνει το μισθό τους, πιέζει την καθημερινότητά τους, κορυφώνει τις δυσκολίες στον βιοπορισμό τους, και την ίδια στιγμή δεν τους αναγνωρίζεται η υπερωριακή απασχόληση και τα επιδόματα τους ενσωματώνονται στο εισόδημα, με αποτέλεσμα είτε να απορροφώνται την επόμενη χρονιά από την εφορία και τις λοιπές κρατήσεις, είτε να ανεβαίνουν κλιμάκιο και να θεωρούνται «υψηλόμισθοι» χωρίς ωστόσο να έχουν ορατό οικονομικό αντίκρισμα.

Τα στελέχη των ΕΔ καλούνται όχι μόνο να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, αλλά και να μετακινούνται αρκετά συχνά σε νέες μονάδες. Με αυτό τον τρόπο διαταράσσεται συχνά η οικογενειακή τους κατάσταση και δημιουργούνται καθημερινές δυσκολίες στο άμεσο οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον/την σύζυγο ενός στρατιωτικού που θα πρέπει κάθε 3-4 χρόνια να αφήνει την εργασία του/της και να προσπαθεί να ξεκινήσει από την αρχή σε νέο προορισμό. Ας σκεφτούμε έστω για μια στιγμή πόσο δύσκολο είναι για τα στελέχη να αναζητήσουν και να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι σε μια λογική τιμή στα νησιά του Αιγαίου, όταν τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί και η τοπική κοινωνία ζει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ και να μην μένει απλώς σε λόγια και ευχολόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακόμα και στις θέσεις για τον προσυνεδριακό διάλογο αναφέρει κάποια από αυτά.

Μέτρα όπως είναι η οικονομική ενίσχυση του εισοδήματός τους και η οριστική επίλυση μισθολογικών ανισοτήτων μέσω ενός νέου μισθολόγιου, η θέσπιση ειδικών κινήτρων και δέσμης προνομίων για τα στελέχη που υπηρετούν σε προωθημένες επιχειρησιακές θέσεις, όπως και η αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που θα αποδεσμευτούν από επιχειρησιακή χρήση για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων και προγραμμάτων στέγασης του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, είναι κρίσιμο να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας και συνεργασίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, στη βάση μίας διακλαδικής αξιοποίησης και φυσικά να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών των στρατιωτικών που διαβιούν με ειδικές συνθήκες, όπως είναι οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειας με μέλη που αντιμετωπίζουν ανίατες ασθένειες ή έχουν ένα ή περισσότερα μέλη ΑμεΑ. Τέλος, απαιτείται επαναξιολόγηση και εξορθολογισμός του συνόλου των υπηρεσιών του προσωπικού ώστε να μην διαταράσσονται χωρίς ουσιαστικούς λόγους οι κοινωνικές και οικογενειακές του ανάγκες, πάντα μέσα στα πλαίσια των υπηρεσιακών αναγκών.

Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη και μέριμνα του προσωπικού, οι φρεγάτες που θα έρθουν δεν θα έχουν πλήρωμα, τα πολεμικά αεροσκάφη θα μείνουν καθηλωμένα και οι μονάδες στην παραμεθόριο θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες. Είναι τόσο απλό, όσο και τόσο επικίνδυνο για την εξέλιξη των ΕΔ και συνολικά για την ασφάλεια της χώρας μας.

(Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι συντονιστής του τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αγγελίνα Χατζοπούλου αναπληρώτρια συντονίστρια του τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)