Παιχνίδια Εξουσίας

Οι δυο ομιλίες που είχε στο σακάκι του- Τι θα έπραττε ο Σαμαράς αν ο Γιώργος ζητούσε πλειοψηφία 3/5 για το Μνημόνιο;

Οι δυο ομιλίες που είχε στο σακάκι του- Τι θα έπραττε ο Σαμαράς αν ο Γιώργος ζητούσε πλειοψηφία 3/5 για το Μνημόνιο;
Σαν σήμερα, το 2010, το «διάγγελμα» Παπανδρέου από το Καστελόριζο -Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

14 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη από το «διάγγελμα» του Γιώργου Παπανδρέου, με την Ελλάδα να ζητά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινώντας έτσι την οκταετής σύγχρονη τραγωδία για τη χώρα και τους πολίτες της.

Το Α΄ Μνημόνιο ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου 2010, ενώ προϋπήρχε μεγάλο παρασκήνιο.

Στο τραπέζι του Μαξίμου είχε πέσει η πρόταση ο πρωθυπουργός να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την κύρωση του μνημονίου, ώστε η κυβέρνησή του να μην αναλάβει μόνη της το κόστος και προοπτικά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Την πρόταση υποστήριξαν κατ΄ αλφαβητική σειρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Χάρης Παμπούκης. Στις συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ουδείς άλλος από τα μέλη του, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, ασπάστηκε τη συγκεκριμένη θέση. Το «επιχείρημα» ήταν ότι αν το δίλημμα δεν έπιανε και η αντιπολίτευση -εν προκειμένω η ΝΔ- δεν έδινε θετική ψήφο, το Μνημόνιο δεν θα εγκρινόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η χώρα αυτομάτως θα χρεοκοπούσε!

Ο τότε πρωθυπουργός συντάχτηκε με την πλειοψηφία και το μνημόνιο ψηφίστηκε και έγινε δέσμευση της πολιτείας με 172 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ άρθρα του υπερψήφισε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Το μεγάλο -αναπάντητο- ερώτημα είναι τι θα έπραττε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που ήταν αντιμνημονιακός αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε την ψήφιση του μνημονίου με τα 3/5 των βουλευτών.

Καταθέτω μαρτυρία στον υπογράφοντα κορυφαίου τότε στελέχους της ΝΔ, που συνόδευε τον Αντώνη Σαμαρά για την κρίσιμη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, πως ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στις τσέπες του σακακιού του δυο ομιλίες: Τη μία αυτή που διάβασε από τη στιγμή που ο ΓΑΠ προχώρησε στην ψήφιση του μνημονίου με 151 ψήφους. Η άλλη, στην άλλη τσέπη του σακακιού, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να του πει πως από τη στιγμή που ζητούσε ψήφιση με τα 3/5 των βουλευτών, σημαίνει ότι με το μνημόνιο παραχωρεί εθνική κυριαρχία. «Ποια εκχώρηση υπάρχει;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που απηύθυνε. Είχε προηγηθεί συνεννόηση με συνταγματολόγο- βουλευτή της παράταξής του, ενώ είχε υπάρξει και τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό προκειμένου να ψηφίσει και η ΝΔ το μνημόνιο.

ΥΓ1: Κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές επιμένουν πως αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου επέμενε, ενδεχομένως ο Σαμαράς να ψήφιζε! Άλλοι αντικρούουν: Μα πώς να ψήφιζε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας;

ΥΓ2: Ο Χάρης Καστανίδης είχε ζητήσει μετά την ψήφιση του μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Δεν εισακούστηκε.

ΥΓ3: Τα στοιχεία είναι από το προσωπικό ημερολόγιο «Το ρεπορτάζ που δεν έγραψα»...