Παιχνίδια Εξουσίας

Η βαριά ήττα στις ευρωεκλογές φέρνει πρόωρες κάλπες

Η βαριά ήττα στις ευρωεκλογές φέρνει πρόωρες κάλπες
Φόβος για μια ενιαία προοδευτική παράταξη - Αδύνατον πλέον ο Μητσοτάκης να εξαντλήσει την τετραετία - Μήτρα ευρύτερων εξελίξεων η 9η Ιουνίου- Η Ελλάδα στο δρόμο της Γαλλίας και του Βελγίου.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν οι ευρωεκλογές μετά την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος με τη θηριώδη και πρωτοφανή αποχή, αλλά και τη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που δήλωνε πως το όνομά του είναι πίσω από το "γαλάζιο" ευρωψηφοδέλτιο και τον κάθε υποψήφιο ευρωβουλευτή σε αυτό!

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε όπως τόνιζε το γάντι που του πέταξε η αντιπολίτευση και έθεσε ως δίλημμα για τις ευρωεκλογές την αποσταθεροποίηση ή όχι της χώρας!

Μιλώντας για ...νίκη (!!!) με ένα ποσοστό κάτω από το 29% στο Μαξίμου συνεχίσει τον ευτελισμό της πολιτικής και της κοινής λογικής, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να διαμορφώσει την τελική στρατηγική.

Έμπειρος και έξυπνος πολιτικός ο Κ. Μητσοτάκης, με ικανό επιτελείο, γνωρίζει πως αν δεν αναλάβει έκτακτες πολιτικές πρωτοβουλίες θα σέρνεται σε βάθος χρόνου σε μια ταπεινωτική ήττα στο τέλος της τετραετίας, ανεξαρτήτως εάν στη διάρκεια αυτής κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις για τα συμφέροντα . Εξάλλου, δεύτερη θητεία δεν εξάντλησε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα κερδίζοντας ταυτόχρονα και τρίτη, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε ο Κώστας Καραμανλής, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη, με δεδομένη τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αυξήσει το κλιμακωτό μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, όλοι αναρωτιούνται με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές!

Το ποσοστό των ευρωεκλογών για τη ΝΔ, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί απαρχή έκτακτων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει πρόωρες εκλογές ακόμα και τα τέλη φθινοπώρου.

Το Μαξίμου, άλλωστε, φέρεται πλέον να ανησυχεί αρκετά για το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενιαίου πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς παρά τις αρνήσεις των ηγεσιών θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι οι πιέσεις από στελέχη και τη βάση για μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικές και πιθανότατα θα φέρουν επεισόδια.

Το Μαξίμου θα διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, αλλά ...έτσι οφείλει να πράξει!