Παιχνίδια Εξουσίας

Η ακροδεξιά καλπάζει επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη

Η ακροδεξιά καλπάζει επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη Φωτογραφία: eurokinissi
Στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ που πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στις Βρυξέλλες έγιναν τέσσερα, ενώ το ποσοστό τους ξεπέρασε το 20%!

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

-Το 2019 η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε στην εξουσία λαμβάνοντας 39.85%. Την ίδια στιγμή στα δεξιά της η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ελάμβανε 3,70% και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ δεν εκπροσωπήθηκαν στο κοινοβούλιο η ναζιστική Χρυσή Αυγή που έλαβε 2,93% και η Δημιουργία Ξανά με 0,74%.

-Το 2023, στις δεύτερες κάλπες, η ΝΔ εξασφάλισε μια δεύτερη αυτοδύναμη θητεία με 40,56%, ενώ από τα δεξιά της στη Βουλή εισήλθαν οι ...Σπαρτιάτες με 4,68%, η Ελληνική Λύση με 4,44% και η Νίκη με 3,70%.

-Στις ευρωεκλογές του 2024 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνοντας το μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων στην 50ετή ιστορία της έλαβε 28,31%. Στα δεξιά της η Ελληνική Λύση εκτινάχτηκε στο 9,3%, η Νίκη αύξησε τις δυνάμεις της λαμβάνοντας 4,37%, ενώ στη Βουλή εισήλθε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 3,04%, επιτυγχάνοντας εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από ένα κόμμα δηλαδή που είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στα δεξιά της ΝΔ (Ελληνική Λύση) και μάλιστα με 3,70% το 2019, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση έγιναν τρία, με ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 13%. Στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ που πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στις Βρυξέλλες έγιναν τέσσερα, ενώ το ποσοστό τους ξεπέρασε το 20%!

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως παρά τη δεξιά στροφή της κυβέρνησης, τον ανασχηματισμό, το σακσές στόρι που επιχειρήθηκε στη ΔΕΘ, το εκλογικό και πολιτικό κλίμα των ευρωεκλογών όχι απλά δεν αναστρέφεται αλλά καθίσταται όλο και διαρκώς επιταχυνόμενη τάση.

Η κυβερνητική πολιτική, μαζί με την όλο και επιταχυνόμενη δεξιά στροφή που επιλέγει το Μαξίμου, αυξάνουν τη δύναμη της ακροδεξιάς και τη καθιστούν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, με το «ξέπλυμά» της να γίνεται από την ίδια την ηγεσία της κυβέρνησης και κορυφαίους υπουργούς!

Επί του θέματος θα επανέλθουμε άμεσα.