Πολιτική

Με τη σκέψη στον Γιάννη Αγγέλου η δήλωση Καραμανλή για το Βατοπέδι

Με τη σκέψη στον Γιάννη Αγγέλου η δήλωση Καραμανλή για το Βατοπέδι
Του Γιάννη Χρηστάκου Ήταν 11 Απριλίου του 2016, όταν ο Κώστας Καραμανλής, σύσσωμη η ΝΔ, η οικογένεια και δεκάδες φίλοι αποχαιρετούσαν τον Γιάννη Αγγέλου.

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο Κώστας Καραμανλής είπε: «Φίλε σε χαιρετώ με αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού. Για τη δύναμη της ψυχής σου να αντιμετωπίσεις με υπερηφάνεια και καρτερικότητα όλες τις αντιξοότητες. Που στάθηκες όρθιος, ακόμα και απέναντι στο ψέμα και την συκοφαντία. Που δεν λύγισες απέναντι στην κατάφωρη και μεθοδευμένη αδικία που στήθηκε σε βάρος σου. Που πάλεψες παλληκαρήσια και δικαιώθηκες. Γιατί ήσουν το φως. Και στο τέλος το φως πάντα νικά το σκοτάδι. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για σένα φίλε. Για τη διαδρομή σου, για τη στάση ζωής σου, για την ποιότητα της προσωπικότητάς σου».

Αυτή την φράση ότι «στο τέλος το φως πάντα νικά το σκοτάδι» επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής στην δήλωσή του για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός περίμενε τη σημερινή ημέρα με την σκέψη στον πιο στενό του συνεργάτη επί 35 ολόκληρα χρόνια για να δικαιώσει, τώρα πια, τη μνήμη του. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που εξέδωσε ανακοίνωση για την πολύκροτη υπόθεση.

Το Βατοπέδι στάθηκε αφορμή για την πρώτη σοβαρή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, αφού εκείνη την εποχή δέχτηκε ανελέητο πόλεμο από κάθε είδους συμφέροντα, όπως έλεγε πάντα ο ίδιος. Αγγέλου, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης με την περίφημη δήλωση «το νόμιμο είναι και ηθικό» δέχτηκαν τα περισσότερα πυρά.

Το πρωί, ο Καραμανλής φέρεται να εξέφρασε στους στενούς του συνεργάτες, στην Παναγή Κυριακού, την θλίψη του που ο Γιάννης Αγγέλου δεν είναι στην ζωή για να δει την δικαίωσή του. Κανείς δεν το είπε ποτέ δημόσια, ούτε καν ο ίδιος ο εκλιπών, αλλά η σοβαρή περιπέτεια της υγείας του ξεκίνησε όταν τον έμπλεξαν με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο Καραμανλής με την δήλωσή του βάζει τέλος σε μία ακόμα υπόθεση που πιστεύει ότι στήθηκε για να ρίξει την κυβέρνησή του και να καταδικαστεί οριστικά για την πολιτική του.

Ο ίδιος, παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην άλλη μεγάλη υπόθεση που τον αφορά, το περίφημο έλλειμμα του 2009 και το κατά πόσο «φούσκωσε» με δόλο από τον Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ. Η δικαστική εξέλιξη του θέματος αυτού είναι μία ακόμα υπόθεση για την οποία ο ίδιος πιστεύει ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει με θάρρος, λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που υπάρχουν. Ο Καραμανλής δεν συνδέει αυτές τις υποθέσεις με τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις, ωστόσο, θεωρεί ότι δικαιώνουν συνολικά και τη Νέα Δημοκρατία πάνω στην οποία στήθηκαν οι σκιές σκανδάλων.