Πολιτική

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την διαρροή προσωπικών δεδομένων (διευθύνσεις email) και τις καταγγελίες απόδημων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προεκλογικό email, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους οδήγησε στην παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναφέρει αναλυτικά για το θέμα:

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Επισημαίνεται ότι για το εν λόγω ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν όπου ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές 2024.

Τι απαντά η κ. Ασημακοπούλου

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε στις κατηγορίες τονίζοντας ότι έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες οδούς για τη διαδικασία και ότι ουδέποτε έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

»Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας».

{https://twitter.com/AnnaAsimakopoul/status/1763566545395945823}

Μάλιστα χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ισχυρίστηκε πως δεν περιήλθε στα χεριά της η λίστα των πολιτών που εγγράφονται στο σύστημα για την επιστολική ψήφο, καθώς «αυτό θα ήταν μια έκνομη ενέργεια». Εξήγησε, παράλληλα, πως - ως υποψήφιοι - όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου.

«Αυτό που έκανα εγώ, είναι ότι έστειλα ένα newsletter σε μια λίστα αποδεκτών που έλεγε ότι σε 100 ημέρες έχουμε ευρωεκλογές, έχει καθιερωθεί και η επιστολική ψήφος και ρωτούσα: σας ενδιαφέρουν τα θέματα των ευρωεκλογών και οι δικές μου δράσεις και μόνο αν πατήσουν εγγραφή αποστέλλεται ενημερωτικό υλικό» «Κάποια κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι αυτό που έκανα εγώ έχει σχέση με την επιστολική ψήφο , δεν έχει», επανέλαβε η κυρία Ασημακοπούλου.