Πολιτική

Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα χωρίς να… καταδικάζει ποιος τις έκανε

Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα χωρίς να… καταδικάζει ποιος τις έκανε Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Ούτε μια αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ. Δεν αναφέρει καν το όνομα της χώρας, αλλά καταδικάζει την επίθεση στη Ράφα.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Ράφα.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ΄ότι στην ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ποιος διέπραξε τις επιθέσεις, ούτε καταδικάζει το Ισραήλ για αυτές.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, στη Ράφα. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας που θα διαλευκάνει τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα καλεί εκ νέου για άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη, άμεση εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς», συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση.

{https://x.com/GreeceMFA/status/1796186082700145139}

Τσίπρας: Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δώσει σαφές μήνυμα - στο πλαίσιο της Έκθεσής του - ότι υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Τα λόγια δεν φτάνουν, πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Γάζα και να αποφασιστεί ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ για άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων με παράλληλη πίεση για άμεση επιστροφή ομήρων από Χαμάς, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η Ευρώπη, υπονομεύουν καθημερινά την έννοια των ευρωπαϊκών αξιών, συμπλήρωσε.

Κασσελάκης: Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ.

«Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά από χρόνια που προκαλεί όχι μόνο τον παλαιστινιακό λαό αλλά και τον δυτικό κόσμο με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τώρα όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μια βάναυση σφαγή στη Γάζα, αλλά καταπατά και τις συμφωνίες στη Δυτική Όχθη», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιέζει πάρα πολύ την PLO και την κυβέρνηση της Παλαιστίνης. Kυριολεκτικά παρακρατά χρήματα που στέλνει η κυβέρνηση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια μου είπε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει σε χέρια Παλαιστινίων», συμπλήρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Είναι καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώσει ανάστημα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν τώρα το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει κάνει η Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία», υπογράμμισε και σχολίασε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ζήτημα είναι ο οδικός χάρτης για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτος.

«Λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για οδικό χάρτη. Ποιον οδικό χάρτη; Αφού έχει καταστρέψει τελείως τον λαό της Παλαιστίνης ο κύριος Νετανιάχου; Τον οδικό χάρτη του κυρίου Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

«Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πώς αυτό είναι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εγώ θα έλεγα πρόκειται για μια εθνοκάθαρση, αν όχι για μια γενοκτονία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, κατά την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να συναντήσω αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση η οποία συνειδητά, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων, δολοφονεί με αυτό τον τρόπο. Είναι μία ανεπτυγμένη βιομηχανικά δημοκρατία, έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της και από τους εποικισμούς και από το Διεθνές Δικαστήριο και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, άρα λοιπόν, πώς κάθεται κάποιος να αμνηστεύσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή;».

«Νομίζω είναι καιρός η Ευρώπη, να σταθεί στο ύψος της ιστορίας, να πει ναι στα ιδεώδη της και στον ανθρωπισμό και όχι στα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να γίνει, να είμαστε ξεκάθαρα με το μέλλον της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η σωστή μεριά της ιστορίας και η Ελλάδα πρέπει να είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας, όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου με τις σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με τον Γιάσερ Αραφάτ», υπογράμμισε ακόμα.