Πολιτική

Λουκέτο στην καθημερινή «Αυγή» βάζει ο Κασσελάκης

Λουκέτο στην καθημερινή «Αυγή» βάζει ο Κασσελάκης
Οι ανακοινώσεις του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, παρουσία του διευθυντή Σπύρου Σουρμελίδη για το μέλλον της «Αυγής».

Το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» ανακοίνωσε πριν από λίγο ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, παρουσία και του διευθυντή της εφημερίδας, Σπύρος Σουρμελίδης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του Dnews.gr για επικείμενο «μαχαίρι» και απολύσεις στα κομματικά media του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Από το πρωί της Τρίτης το Dnews είχε αποκαλύψει πως πίσω από τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και η περιδ΄ίνηση στην οποία βυθίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για σημαντικές περικοπές και απολύσεις στην Αυγή και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για λουκέτο στην καθημερινή Αυγή αποτελεί μία προσωπική απόφαση του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς να έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση και να έχει υπάρξει απόφαση στα θεσμικά όργανα του κόμματος, κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει νέο γύρο εσωστρέφειας και αντιπαραθέσεων, μεσούσης της ούτως ή άλλως εκρηκτικής κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος.

Ενδεικτικό είναι πως ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης βουλευτές ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ εκκρεμεί ακόμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σημειώνεται ότι η Αυγή εκδόθηκε στις 24 Αυγούστου 1952. Έκτοτε κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε μέρα, εκτός από το διάστημα της επτάχρονης δικτατορίας. Η χούντα έκλεισε την εφημερίδα και κατάσχεσε το τυπογραφείο της. Η έκδοση της εφημερίδας αποκαταστάθηκε το 1974.

Τι έγραφε από το πρωί το Dnews

Με ρεπορτάζ του το Dnews με τίτλο «Ο Κασσελάκης προετοιμάζει απολύσεις στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η χτεσινή ανάρτηση στα social media του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε νέα αναταραχή στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης[...] Τέλος, άνοιξε το δρόμο για απολύσεις στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απολύσεις

Η ακριβής διατύπωση Κασσελάκη αναφορικά με τo πώς θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής:

«Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια. Έχουμε καλύψει τρύπες. Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα. Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού».

Ο Κασσελάκης είναι σαφής. Δεσμεύεται για τους προμηθευτές, αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Η διατύπωση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα ότι έρχεται κύμα απολύσεων στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα κλείσει η καθημερινή Αυγή, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως διψήφιο αριθμό απολύσεων. Αλλά φαίνεται ότι οι απολύσεις θα επεκταθούν και στον ραδιοσταθμό Κόκκινο.

Τι παρέδωσε ο Τσίπρας

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτή που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε αρρύθμιστο τραπεζικό δάνειο ύψους 7.376.000 ευρώ το οποίο αποπληρώθηκε το 2020. Σήμερα ο δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενικός και το κτίριο της Κουμουνδούρου ιδιόκτητο χωρίς βάρη και προσημειώσεις.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν όφειλε (κατά την παράδοση Τσίπρα ούτε ένα ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων, στις φορολογικές αρχές και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι οφειλές προς τους προμηθευτές (μετά από διπλές εθνικές εκλογές) ήταν στο ύψος των 1.456.000 ευρώ.

Σε ό,τι δε αφορά τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πρόγραμμα οικονομικού εξορθολογισμού που εφαρμόστηκε επί προεδρίας Τσίπρα, η κατ’ έτος επιβάρυνση του κόμματος απομειώθηκε σε 3.000.000 ευρώ από 3.700.000.

Για το 2023, η επιβάρυνση διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα, στα 2.300.000 ευρώ. Οι οφειλές των Μέσων έχουν μειωθεί κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2020.

Επομένως, μόνο οικονομικό χάος δεν παρέλαβε ο Κασσελάκης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι - «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα»

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της «Αυγής» στην απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για τον «ξαφνικό θάνατο», οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «ιστορικό και πολιτικό ατόπημα» την απόφαση. «Η “Αυγή” είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα», υπογραμμίζουν.

Κεντρικό αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν είναι η αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Παράλληλα, ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων τους «που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ» και άμεση συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Αυγή»: Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Ξαφνικός θάνατος.

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

ΔΣ «Αυγής»: Σκοπός η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης

Το διοικητικό συμβούλιο της «Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωση ότι στο πλαίσιο του «οικονομικού εξορθολογισμού» αποφασίστηκε η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου «με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης» και της ιστοσελίδας της εφημερίδας.

Επίσης, το ΔΣ σημειώνει ότι θα παρουσιάσει πλάνο για τον εκσυγχρονισμού του Μέσου και τη «βέλτιστη αξιοποίηση» του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Η ανακοίνωση του ΔΣ:

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας ''Η Αυγή'' με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας "avgi.gr"

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

ΕΣΗΕΑ: Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση

Σε νεότερη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην «Αυγή», τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αναφέρουν ότι μετά την «αιφνιδιαστική απόφαση» του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06:00 της Τετάρτης έως την ίδια ώρα της Πέμπτης, στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα της

Παράλληλα, ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου και να ξεκινήσει η διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει τη λειτουργία του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 26 Ιουνίου έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».

Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζομένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα».