Πολιτική

Μπροστά και... δεξιά η έμπρακτη μετεκλογική επιλογή Μητσοτάκη

Μπροστά και... δεξιά η έμπρακτη μετεκλογική επιλογή Μητσοτάκη
Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την απότομη προσγείωση της ΝΔ από το 41% των εθνικών εκλογών του 2023, στο 28% των ευρωεκλογών, η βασική μετεκλογική πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστεί απολύτως σαφής.

Να περιοριστεί σε μία ρητορική και μόνο υπεράσπιση της στρατηγικής της διεύρυνσης και την ίδια ώρα να επιχειρεί στην πράξη να επαναπροσεγγίσει το πιο συντηρητικό τμήμα των πρώην γαλάζιων ψηφοφόρων που στράφηκαν προς πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ.

Μία σειρά από μετεκλογικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ειδικά μετά την "θερμή" συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ- όπου εκδηλώθηκε και η πρώτη σοβαρή εσωκομματική αμφισβήτηση των επιλογών του Μαξίμου και ήρθε στο προσκήνιο το αίτημα γαλάζιων βουλευτών για επιστροφή στις παραδοσιακές αρχές και αξίες της ΝΔ- καταδεικνύουν ότι υπό το βάρος της εσωκομματικής αναταραχής το κυβερνών κόμμα πορεύεται μπροστά και...δεξιά.

Η πραγματικότητα που αποτυπώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών, όπου η Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσε το επίκεντρο των γαλάζιων διαρροών προς τα δεξιά, εξηγεί και ένα από τα βασικά κριτήρια που συνυπολόγισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει και στην απόφαση να προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την θέση Επιτρόπου στη νέα Κομισιόν.

Η επιρροή του κ. Τζιτζικώστα και στο πιο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος στην Κεντρική Μακεδονία είναι αυτή που οδήγησε στην επανεκλογή του το 2023 με διατήρηση του ποσοστού 60% που είχε λάβει και στις προηγούμενες εκλογές σε μια περιφέρεια όπου στις ευρωεκλογές τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ ξεπέρασαν αθροιστικά και το 25% σε κάποιους νομούς (Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Ημαθία) και το 20% ακόμη και στην Θεσσαλονίκη.

Με την επιλογή ενός προσώπου που έχει απήχηση στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και με την προβολή του ιδιαίτερου συμβολισμού όσον αφορά τον ρόλο και την δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι επιχειρεί να ρίξει εκ νέου γέφυρες στο συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος σε αυτή την περιοχή.

Η ανάγκη για την δεξιά στροφή που επιχειρείται μετά τις ευρωεκλογές καθίσταται αναγκαία λόγω και των πολύ ισχυρών ενδείξεων ότι τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του κέντρου- που αναμφίβολα συνέβαλαν στην πολιτική κυριαρχία του την προηγούμενη τετραετία- παρουσιάζουν ραγδαία φθορά.

ΟΙ ευρωκάλπες αποτέλεσαν άλλωστε ηχηρό καμπανάκι και προς αυτή την κατεύθυνση για δύο τουλάχιστον λόγους: Πρώτον διότι η ΝΔ δεν κατόρθωσε καν να επικρατήσει στον χώρο του κέντρου όπου ισχυρότερο αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν επιδοκίμασαν επιλογές που συμβόλιζαν την διεύρυνση με αποτέλεσμα τα στελέχη του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (Π. Δήμας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Σπ. Καρανικόλας, Σωτ. Σέρμπος) να μην καταφέρουν να εκλεγούν.

Η "εξέγερση" γαλάζιων βουλευτών κατά της ισχυρής παρουσίας προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών στην κυβέρνηση, οδήγησε και στην σαφή στροφή προς το κομματικό δυναμικό κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

Η προσαρμογή του Μεγάρου Μαξίμου στις απαιτήσεις της δεξιάς πτέρυγας επιβεβαιώθηκε φυσικά και από την πρόσφατη απόσυρση της επιλογής της Κατερίνας Φουντεδάκη για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, λόγω της αντίδρασης των γαλάζιων μελών της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία είχαν διαφωνήσει με το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Διόλου συμπτωματικό πρέπει να θεωρείται όμως και το γεγονός ότι το πιο προβεβλημένο επικοινωνιακά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου - πέραν του Παύλου Μαρινάκη που κατέχει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου - είναι πλέον ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ισχυροποιήθηκε ως εκφραστής απόψεων της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ μετά την διαφοροποίησή του στην ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει το πρώτο μέλος Υπουργικού Συμβουλίου που ενώ διαφοροποιήθηκε από κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα και αντισυνταγματικό, όχι μόνο δεν υπέστη συνέπειες αλλά αναβαθμίστηκε πολιτικά, καταδεικνύει και τα στενά περιθώρια αντίδρασης του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην δεξιά πτέρυγα.

Εάν στα ανοίγματα στο πιο συντηρητικό τμήμα ψηφοφόρων προσθέσει κανείς και την δεξιά στροφή που θέλησε να σηματοδοτήσει με την αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρη επιστροφή της ΝΔ στις... ρίζες της δεξιάς.

Εκεί που εξακολουθεί φυσικά να δεσπόζει πολιτικά με την παρουσία του και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που είναι βέβαιο ότι δεν θα κλείσει τον κύκλο της εφ' όλης της ύλης αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής και της αμφισβήτησης της στρατηγικής της διεύρυνσης, με την ομιλία του στην πρόσφατη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.