Διεθνή

Αυστρία: Το στοίχημα των ευρωεκλογών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας

Αυστρία: Το στοίχημα των ευρωεκλογών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Αυστρία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κράτους-μέλους της Ε.Ε, όπου η ακροδεξιά προελαύνει, για την ακρίβεια βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση όλων των μετρήσεων των τελευταίων μηνών.

Το FPÖ (Κόμμα της Ελευθερίας) έχει αποκτήσει δυναμική, προσελκύοντας ψηφοφόρους με διαφορετικό πολιτικό ή κοινωνικό υπόβαθρο και παραμένει σταθερά πάνω από το 30%. Μάλιστα σε σύγκριση με την κυβερνητική παράταξη του ÖVP, που καταγράφεται πλέον στην τρίτη θέση, έχει αποκτήσει μια ασφαλή διαφορά της τάξης των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που δείχνουν τους ακραίους λαϊκιστές ως το απόλυτο φαβορί να επικρατήσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024;

Η ηγετική ομάδα του FPÖ έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ατζέντα του μεταναστευτικού και έχει πετύχει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε σκληρές επιλογές, προκειμένου να ικανοποιήσει την απαιτητική και φοβική κοινή γνώμη που διαρκώς αμφισβητεί.

Εξάλλου, το παράδειγμα της Αυστρίας δεν είναι το μοναδικό. Ακόμα και ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν συμμάχησε με την δεξιά και την άκρα δεξιά κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη γαλλική Βουλή, ώστε να περάσει το νέο μεταναστευτικό νόμο, που κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη προ δύο περίπου εβδομάδων στην Ελλάδα με την περιβόητη τροπολογία Καιρίδη.

Εκτός των άλλων, το κόμμα του κ. Κικλ επιχείρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέτυχε σε ένα μεγάλο βαθμό να κεφαλαιοποιήσει δημοσκοπικά κέρδη από το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα που έλαβε τεράστιες διαστάσεις στη χώρα.

Η αυστριακή κοινωνία φαίνεται να κουράστηκε από τις διαρκείς κρίσεις και ένα κομμάτι της σπεύδει να αναζητήσει νέες διεξόδους ακόμα και μέσα από έναν λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό ακραίο λόγο, όπως διατυπώνεται από τα υψηλόβαθμα στελέχη του FPÖ.

Αυτό εξάλλου αποδέχτηκε σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση της και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας Καρολίν Εντστάντλερ, η οποία προέβλεψε πως πολλά κυβερνητικά κόμματα στην Ευρώπη θα καταγράψουν απώλειες στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα της αποτελεί μια εκ των λίγων στην Ε.Ε που διαθέτουν ουσιαστικά αυτόνομο υπουργείο για τα ευρωπαϊκά θέματα, εντούτοις το τελευταίο ευρωβαρόμετρο ήρθε να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς κατέδειξε την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε μια ευαίσθητη χρονικά περίοδο και με την Ε.Ε να δίνει μάχη σε πολλά επίπεδα για να ορθώσει ανάστημα απέναντι στα άκρα.

Η Αυστρία, δηλαδή, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει εύλογα την ανησυχία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ πολλές φωνές κρίνουν αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας με νέες πρωτοβουλίες.

Στα ανώτερα κλιμάκια της κεντροδεξιάς εξετάζεται το ενδεχόμενο της άμεσης διενέργειας μιας καλά οργανωμένης καμπάνιας υπέρ της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε δραστικά, αφού η σωστή και ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών αποτελεί πάντα το αντίδοτο στην παραπληροφόρηση και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ένα είναι βέβαιο. Τα σημερινά επιτεύγματα της ενωμένης Ευρώπης και το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς δεν πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα, ειδικά σε μία χρονική συγκυρία, που γεωπολιτικές αναταράξεις και πολιτικά φαινόμενα, όπως ο αναθεωρητισμός, απειλούν ευθέως τη σταθερότητα ακόμα και σε μια ασφαλή γεωγραφική περιοχή, όπως η Ε.Ε.