Διεθνή

Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα… έρχεται: Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί

Ο Μπάιντεν φεύγει, η Κάμαλα… έρχεται: Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί Φωτογραφία: EPA/SHAWN THEW
Η ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν, οι αντιδράσεις η Κάμαλα Χάρις και η δεύτερη κρίση για τους Δημοκρατικούς.

Αρχικά υπήρχαν ψίθυροι, για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν. Μετά το ολέθριο, για τον πρόεδρο, debate κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ, οι ψίθυροι δυνάμωσαν. Και τις τελευταίες ημέρες έγιναν «φωνές». Ολοένα περισσότεροι του ζητούσαν να αποσυρθούν.

Παρά τις επίμονες αρνήσεις του- κάποιες φορές οργισμένες- το τελευταίο διάστημα και τις διαβεβαιώσεις του ότι θα παραμείνει στην κούρσα, ο 81χρονος τελικά ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) την ιστορική απόφασή του. Εξάλλου, από την Πέμπτη το Axios έγραφε ότι κορυφώνονταν οι πιέσεις για να κάνει την ανακοίνωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αρχικά, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, γιατί αυτό είναι- όπως έγραψε στην επιστολή του προς τους Αμερικανούς- προς το συμφέρον του κόμματός του και της χώρας.

Αυτό που πρόσεξαν όλοι ήταν σε αυτή την επιστολή ότι δεν «επέλεγε» την Κάμαλα Χάρις ως διάδοχό του. Κάτι που έπραξε περίπου 20 λεπτά αργότερα, με δεύτερη ανάρτηση, στην οποία εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην αντιπρόεδρό του και καλούσε τους Δημοκρατικούς να τη στηρίξουν για να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κάποιοι ενημερώθηκαν λίγο πριν την ανάρτηση

Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του και την ομάδα του Λευκού Οίκου για την απόφασή του λίγο προτού αναρτηθεί η επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως έκπληξη για τα απλά μέλη της ομάδας του- τόσο στην καμπάνια όσο και στον Λευκό Οίκο- σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. Πολλοί από αυτούς το έμαθαν όταν έγινε η ανάρτηση στο X, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οι δύο αναρτήσεις του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε δύο αναρτήσεις μέσα σε λίγο περισσότερα από 20 λεπτά. Στην αρχή, ανακοίνωσε την ιστορική απόφασή του να αποσυρθεί και στη συνέχεια στήριξε απόλυτα την Κάμαλα Χάρις.

Στην επιστολή που δημοσίευσε, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον των Δημοκρατικών να αποσυρθεί από την κούρσα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε ότι θα εξηγήσει την απόφασή του σε διάγγελμα.

Αρχικά στην επιστολή σημείωσε ότι στα 3,5 χρόνια της θητείας του οι ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πρόοδο. «Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο», έγραψε, κάνοντας επίσης αναφορά στο σύστημα υγείας και την οπλοκατοχή μεταξύ άλλων. Τίποτα από αυτά, τόνισε, δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως τον αμερικανικό λαό.

«Υπήρξε η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να διατελέσω πρόεδρός σας. Και παρότι ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του, αλλά και την Κάμαλα Χάρις. «Σήμερα πιστεύω αυτό που πάντα πίστευα: δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική, όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλά να θυμηθούμε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», κατέληξε.

{https://x.com/JoeBiden/status/1815080881981190320}

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν έκανε δεύτερη ανάρτηση, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να τον διαδεχθεί ως υποψήφια.

«Η πρώτη απόφαση που πήρα ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και υπήρξε η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ», έγραψε, απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς.

«Σήμερα, θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα προκειμένου να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος», συνέχισε και έγραψε προς τους Δημοκρατικούς: «Είναι ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

{https://x.com/JoeBiden/status/1815087772216303933}

Η πρώτη αντίδραση της Κάμαλα Χάρις

Στην πρώτη της αντίδραση μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Κάμαλα Χάρις ξεκαθαρίζει ότι σκοπεύει να μπει στη «μάχη» προκειμένου να είναι η διάδοχος του Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές.

«Είναι τιμή μου να έχω τη στήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα. Τον τελευταίο ένα χρόνο έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για τη σαφή επιλογή σε αυτές τις σημαντικές εκλογές. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό κόμμα- και το έθνος μας- για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του», τόνισε.

«Έχουμε 107 ημέρες έως την ημέρα των εκλογών. Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», κατέληξε.

Ιστορική εξέλιξη έπειτα από έντονες πιέσεις

Παρά τις αρνήσεις του, επί τρεις εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν υπέκυψε στις πιέσεις Δημοκρατικών να αποσυρθεί, τα ξεκάθαρα σημάδια από δωρητές πως δεν ήταν πλέον διατεθειμένοι να τον στηρίξουν, αλλά και τις κακές δημοσκοπήσεις.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορική. Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν έχει αποσυρθεί τόσο αργά από την κούρσα για τις εκλογές. Η απόφαση του 81χρονου θύμισε τον Λίντον Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην διεκδικήσει μια- πλήρη- δεύτερη θητεία το 1968, αλλά το έκανε μήνες νωρίτερα σε σύγκριση με τον Τζο Μπάιντεν.

Δεύτερη κρίση για τους Δημοκρατικούς

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν βάζει τέλος στην πολιτική κρίση που ξεκίνησε μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο debate. Όμως, για τους Δημοκρατικούς η απόσυρση του 81χρονου πυροδοτεί μία δεύτερη κρίση, γράφουν οι New York Times: ποιος θα τον αντικαταστήσει και συγκεκριμένα αν θα ενωθούν πίσω από την Κάμαλα Χάρις ή θα προσπαθήσουν γρήγορα να βρουν άλλο υποψήφιο.

Το συνέδριο του κόμματος ξεκινά στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο. Κάτι που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν λιγότερο από ένα μήνα για να βρουν τον αντικαταστάτη του Μπάιντεν. Και το συγκεκριμένο άτομο θα έχει κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες για να κάνει εκστρατεία κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα βλέμματα- μετά και τη στήριξη του Τζο Μπάιντεν- στρέφονται στην Κάμαλα Χάρις. Κάποιοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελεσματικά, τόσο αργά στην προεκλογική εκστρατεία. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να αποφύγει τη «στέψη» υποψηφίου, ιδιαίτερα δεδομένης της πολιτικής αδυναμίας της αντιπροέδρου τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Τι συμβαίνει τώρα

Τώρα που ο Μπάιντεν έχει αποσυρθεί, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι Δημοκρατικοί είναι πώς θα τον αντικαταστήσουν. Και η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Όμως, υπάρχουν δύο τρόποι που θα μπορούσε να γίνει αυτό, σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Η πρώτη επιλογή είναι το κόμμα να ενωθεί πίσω από την Κάμαλα Χάρις. Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι γνωστή ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και έχει ξανακάνει προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, θα είχε στη διάθεσή της τη δομή και τον τραπεζικό λογαριασμό της εκστρατείας Μπάιντεν- Χάρις.

Όμως, για κάποιους Δημοκρατικούς ο διορισμός ενός υποψηφίου ενέχει κινδύνους και υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα ευνοηθεί από μια πιο δημοκρατική διαδικασία επιλογής. Κάτι που θα απαιτούσε να μπει κι άλλος υποψήφιος στην κούρσα και στη συνέχεια να κάνουν εκστρατεία για το χρίσμα.

Αν η Χάρις έχει την υποστήριξη του Μπάιντεν και άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος, πιθανοί αντίπαλοί της με φιλοδοξίες να βρεθούν στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση: να διεκδικήσουν το χρίσμα κόντρα στην αντιπρόεδρο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει επιζήμιους για το κόμμα διχασμούς ή να κάνουν στην άκρη στο όνομα της ενότητας των Δημοκρατικών.

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι και κάποιοι κυβερνήτες- οι Γκρέτσεν Γουίτμερ (Μίσιγκαν), Τζος Σαπίρο (Πενσιλβάνια), Γκάβιν Νιούσομ (Καλιφόρνια). Τζ. Μπ. Πρίτζκερ (Ιλινόις) και Άντι Μπεσίαρ (Κεντάκι).

Το ταμείο για τον επόμενο υποψήφιο

Οι Μπάιντεν και Χάρις έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια για την προεκλογική εκστρατεία. Αυτά τα χρήματα έχουν διατεθεί στην καμπάνια Μπάιντεν, την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και διάφορους πολιτειακούς οργανισμούς του κόμματος. Έως τις 30 Ιουνίου, το συνολικό ποσό έφτανε τα 240 εκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα θα μπορούσαν να είναι στη διάθεση του επόμενου υποψήφιου.

Με μία εξαίρεση, σημειώνουν οι ΝΥΤ. Η καμπάνια Μπάιντεν- Χάρις είχε συγκεντρώσει 91 εκατομμύρια έως τις 30 Μαΐου. Αν η αντιπρόεδρος είναι υποψήφια, αυτά τα χρήματα είναι δικά της. Αν κάποιος άλλος είναι ο διάδοχος του Μπάιντεν, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στους δωρητές.

Και οι Κλίντον στηρίζουν Χάρις

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον με ανακοίνωσή τους τονίζουν τη σπουδαιότητα των επιτευγμάτων του Τζο Μπάιντεν και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις ως διάδοχό του.

«Τίποτα δεν μας ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα μας όσο η απειλή μιας δεύτερης θητείας Τραμπ. Έχει υποσχεθεί να είναι δικτάτορας από την πρώτη ημέρα», τονίζουν οι Κλίντον. «Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε την Κάμαλα Χάρις και να πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε για να την εκλέξουμε. Το μέλλον της Αμερικής εξαρτάται από αυτό», καταλήγουν.

{https://x.com/BillClinton/status/1815102085198958657}

Τραμπ: Ο χειρότερος πρόεδρος ο Μπάιντεν

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το πρώτο σχόλιό του, μιλώντας στο CNN.

«Θα περάσει στην ιστορία ως μακράν ο χειρότερος πρόεδρος της χώρας μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος για τον πρώην, πλέον, αντίπαλό του.

Παράλληλα υποστήριξε ότι μπορεί να νικήσει πιο εύκολα την Κάμαλα Χάρις από ό,τι θα νικούσε τον Τζο Μπάιντεν.

{https://x.com/kaitlancollins/status/1815086287558496708}

Λίγο αργότερα, σε ανάρτηση στο Truth Social, έγραψε ότι ο «διεφθαρμένος Τζο Μπάιντεν δεν ήταν κατάλληλος να είναι υποψήφιος και σίγουρα δεν είναι κατάλληλος για να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Και ποτέ δεν ήταν».

{https://x.com/kaitlancollins/status/1815092818505085124}

Στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπάιντεν, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τον κάλεσαν να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου αμέσως. Στην ανακοίνωσή του ο 81χρονος ανέφερε ότι μετά την απόσυρσή του θα επικεντρωθεί στην εκτέλεση των προεδρικών καθηκόντων του έως την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ομπάμα για Μπάιντεν: «Από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει»

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τον Τζο Μπάιντεν μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο πρώην πρόεδρος κάνει εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο δεν εκφράζει στήριξη στην Κάμαλα Χάρι, την οποία «έδειξε» ως διάδοχό του ο 81χρονος.

«Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους, αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα μου θύμισε, ξανά, γιατί είναι πατριώτης ύψιστης τάξης», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ξέρω ότι ποτέ δεν υποχώρησε από μία μάχη. Το να κοιτάζει το πολιτικό τοπίο και να αποφασίζει ότι θα δώσει τη σκυτάλη σε έναν νέο υποψήφιο είναι σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του», επισημαίνει.

«Αλλά ξέρω ότι δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση αν δεν πίστευε ότι είναι σωστή για την Αμερική. Είναι απόδειξη της αγάπης του για τη χώρα και ιστορικό παράδειγμα γνήσιου δημόσιου λειτουργού που έβαλε ξανά το συμφέρον των Αμερικανών πάνω από το δικό του», υπογραμμίζει.

Κάνει αναφορά στον χαρακτήρα του Τζο Μπάιντεν, τα επιτεύγματα της προεδρίας του και το γεγονός ότι καθοδήγησε τις ΗΠΑ έπειτα από «τα τέσσερα χρόνια χάους, ψεύδους και διχασμού που χαρακτήρισαν τη διακυβέρνηση Τραμπ».

Αυτά τα επιτεύγματα, τονίζει έδωσαν στον Μπάιντεν «κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει επανεκλογή του και να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε. Καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα το διακύβευμνα σε αυτές τις εκλογές, πώς όλα αυτά για τα οποία πάλεψε σε όλη του τη ζωή και όλα όσα πρεσβεύει το Δημοκρατικό κόμμα θα κινδυνεύσουν αν επιτρέψουμε στον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και δώσουμε στους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο του Κογκρέσου», συνεχίζει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες οι Δημοκρατικοί θα κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά εκφράζει βεβαιότητα ότι οι ηγέτες του κόμματος θα καταλήξουν στη διαδικασία «από την οποία θα αναδειχθεί ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

«Προς το παρόν, εγώ και η Μισέλ θέλουμε απλά να εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στον Τζο και την Τζιλ που μας οδήγησαν τόσο επιδέξια και θαρραλέα σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς και για την αφοσίωσή τους στα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας στα οποία θεμελιώθηκε αυτή η χώρα», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος.

«Έβαλε πάνω από όλα τη χώρα, το κόμμα και το μέλλον μας»

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, πολλοί Δημοκρατικοί έσπευσαν να τον επικροτήσουν για την κίνησή του.

Ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, ήταν ένας από αυτούς.

«Ο Τζο Μπάιντεν δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος πρόεδρος, αλλά είναι πραγματικά απίστευτος άνθρωπος. Η απόφασή του σαφώς δεν είναι εύκολη. Αλλά για μία ακόμα φορά έβαλε πάνω από όλα τη χώρα του, το κόμμα του και το μέλλον μας. Τζο, σήμερα φάνηκε ότι είσαι πραγματικός πατριώτης και σπουδαίος Αμερικανός», έγραψε.

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και της Νάνσι Πελόζι, που επίσης πίεζε για την απόσυρσή του. «Είναι ένας πατριώτης Αμερικανός που πάντα έβαζε πάνω από όλα τη χώρα μας. Η κληρονομιά του οράματος, των αξιών και της ηγεσίας του τον κάνουν έναν από τους πιο σημαντικούς προέδρους στην αμερικανική ιστορία», επεσήμανε. «Ο Θεός ευλόγησε την Αμερική με το μεγαλείο και την καλοσύνη του Τζο Μπάιντεν», συμπλήρωσε.

Ο Γκάβιν Νιούσομ, ένας από τους πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ- επίσης εξήρε τον 81χρονο.

«Υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος που έγραψε ιστορία, ένας ηγέτης που πάλεψε σκληρά για τους εργαζόμενους και πέτυχε εκπληκτικά αποτελέσματα για όλους τους Αμερικανούς. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ανιδιοτελείς προέδρους», έγραψε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Ανάρτηση έκανε και η εγγονή του προέδρου, Ναόμι Μπάιντεν. «Τίποτα άλλο παρά υπερήφανη για τον παππού μου, τον πρόεδρό μας, τον Τζο Μπάιντεν, που υπηρέτησε τη χώρα μας με όλη του την ψυχή και με ασύγκριτη ανωτερότητα», έγραψε, τονίζοντας ότι θα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς προέδρους. «Ο κόσμος μας είναι καλύτερος σήμερα με τόσο πολλούς τρόπους χάρη σε εκείνον», επεσήμανε ακόμα.

{https://x.com/NaomiBiden/status/1815084080179912704}

Η ανάρτηση Κασσελάκη για τον Μπάιντεν

Ανάρτηση για τον Τζο Μπάιντεν έκανε και ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί «πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας».

Το γεγονός ότι έβαλε το συμφέρον της χώρας του πάνω από το δικό του συμφέρον, λέει πολλά για τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Γιατί ο χαρακτήρας σου δεν κρίνεται μόνο όταν αναλαμβάνεις εξουσία, αλλά κυρίως όταν την αφήνεις», συμπληρώνει, ενώ αναφέρεται και στη φιλία του με τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Μπο.

{https://x.com/skasselakis/status/1815097152692961525}