Market Maven

Ο ευχάριστος πονοκέφαλος του ΤΧΣ, η doValue Greece και οι μεταβολές στις εταιρείες της οικογένειας Ρεβάχ

Ο ευχάριστος πονοκέφαλος του ΤΧΣ, η doValue Greece και οι μεταβολές στις εταιρείες της οικογένειας Ρεβάχ

Ο ευχάριστος πονοκέφαλος του ΤΧΣ

Εντός των προσδοκιών κινήθηκε η δημόσια προσφορά για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει/κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο ξένο βιβλίο, ήτοι στην ιδιωτική τοποθέτηση, οι συνολικές προσφορές ανήλθαν περίπου σε 13 δισ. ευρώ. Στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα οι επενδυτές ζήτησαν μετοχές αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Λόγω της τεράστιας ζήτησης η τιμή διάθεσης των μετοχών κλείδωσε στα 4 ευρώ, δηλαδή στην ανώτατη τιμή του αρχικού και αναθεωρημένου εύρους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς θα γίνουν σήμερα. Χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε τον «ευχάριστο πονοκέφαλο» να αποφασίσει σε ποιους επενδυτές θα κατανείμει τις μετοχές. Σίγουρα οι εισηγήσεις των αναδόχων έπαιξαν ένα ρόλο στην τελική απόφαση, αλλά κατά πληροφορίες δεν ήταν ο μοναδικός γνώμονας.

Οι εταιρείες της οικογένειας Ρεβάχ

Μεταβολές στο εταιρικό του χαρτοφυλάκιο πραγματοποιεί ο Ισίδωρος Ρεβάχ, ο επικεφαλής της Άμβυξ, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών αντιπροσώπευσης και διανομής αλκοολούχων ποτών στη χώρα , η οποία μετρά 107 χρόνια δραστηριότητας. Η Βέλος ΑΕ, η οικοδομική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ρεβάχ απορρόφησε προ ημερών την κυπριακή εταιρεία Sistorial Limited, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν η μητρικής της. Μετά την συγχώνευση το μετοχικό κεφάλαιο της Βέλος θα ανέρχεται στο ποσό των 10,87 εκατ. ευρώ και θα διαιρείται σε 108.726 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Μετά την απορρόφηση η Ρενέ Ρεβάχ, κόρη του Ισίδωρου Ρεβάχ θα διαθέτει το 66,7513% της Βέλος, η Ιουλία Ρεβάχ το 16,6869% και ο ίδιος ο Ισίδωρος Ρεβάχ το 16,5618%. Να σημειωθεί πως ο Ισίδωρος Ρεβάχ έχει ήδη εδώ και ένα έτος εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη Διοίκηση της Άμβυξ. Στη βάση αυτή, έχει ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Γιάννη Αρτινού.

Η doValue Greece

Μπορεί η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της doValue να εκπνέει στα τέλη Μαΐου, ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Καλαντώνης, όσο και ο CEO Αναστάσιος Πανούσης αναμένεται να παραμείνουν αμετακίνητοί στη θέση τους. To management της ελληνικής doValue έχει κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη της μητρικής ιταλικής doValue S.p.A , αλλά και των βασικών μετόχων της τελευταίας, των διεθνών κολοσσών Softbank Group Corp και Bain Capital Credit Member, LLC.

Μια ενδεικτική περίπτωση είναι η αγαστή συνεργασία που έχει η doValue Greece με τις συνδεδεμένες με τις Softbank και Bain Capital Credit Member, εταιρείες Bain Capital και Fortress στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Frontier ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό είναι πως η doValue Greece έχει τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλει αθροιστικό μέρισμα 37,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους της, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και για τη χρήση του 2023.

Η Cenergy Holdings

Μπορεί τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Cenergy Holdings να σημείωσαν αύξηση 56% το 2023, στα 213 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Διοίκηση της εταιρείας της οικογένειας Στασινόπουλου, στην οποία ανήκουν η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Hellenic Cables, προβλέπει νέα αύξηση του EBITDA έως και 17% το 2024.

Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στον κλάδο καλωδίων και σωλήνων χάλυβα και με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Διοίκηση της Cenergy Holdings αναμένει πως το αναπροσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου θα κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024. Βεβαίως οι εν λόγω εκτιμήσεις λαμβάνουν ως προϋπόθεση την ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς, την ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, αλλά και πως το αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο.

Το ακίνητο του «βασιλιά» της παραλιακής

Σε πλειστηριασμό βγαίνει αύριο το μεγάλο εμπορικό ακίνητο της οικογένειας Κουτρουλιά στη Βάρκιζα. Το ακίνητο ανήκει στον πάλαι ποτέ «βασιλιά» της παραλιακής, Γιώργο Κουτρουλιά, ο οποίος στα 80s και 90s είχε στήσει clubs και επιχειρήσεις εστίασης που ήταν success stories, όπως το Βαρελάδικο, το Mercedes, το Empire, το Βυθός, το Must Davidoff και το Palmie Bistro. Το εν λόγω ακίνητο, που στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να πουληθεί έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην αρχή της οδού Αφροδίτης, σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλιακή λεωφόρο της Βάρκιζας. Αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.000,58 τ.μ., αποτελείται από τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 2.100 τ.μ..

Ο πλειστηριασμός στρέφεται τόσο κατά του Γιώργου Κουτρουλιά όσο και κατά των αδελφών του Θωμά, Νικόλαου και Παναγιώτη και έχει προγραμματιστεί με τιμή εκκίνησης στα 1,74 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η doValue Greece ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού Poseidon Financial Investor, ειδικής διαδόχου της Alpha Bank.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.