Οικονομία

Εκτίναξη πληθωρισμού 6,3% στην Ελλάδα και 5,8% στην Ευρωζώνη

Εκτίναξη πληθωρισμού 6,3% στην Ελλάδα και 5,8% στην Ευρωζώνη
Στο 6,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, σε σχέση με το 5.5% που ήταν τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό ωθούμενος από το ράλι των τιμών της ενέργειας.


Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωζώνης έφτασε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση κατά 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και τον καπνό, ενισχύθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5% από 5,1% τον Ιανουάριο, στη Γαλλία στο 4,1% από 3,3%. Διψήφια είναι τα ποσοστά που καταγράφουν η Λιθουανία και Εσθονία, με 13,9% και 12,4% αντίστοιχα.