Πολιτική

Η μετατροπή της Λινού σε Ιφιγένεια και το αφήγημα όσων προσπαθούν να φέρουν «σασμό» Κασελλάκη - Πολάκη

Η μετατροπή της Λινού σε Ιφιγένεια και το αφήγημα όσων προσπαθούν να φέρουν «σασμό» Κασελλάκη - Πολάκη Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Κερδίζει χρόνο για Πολάκη ο Κασσελάκης και στοχεύει στους 87. Προς το... θυσιαστήριο η Λινού.

Στη θυσία της Αθηνάς Λινού μοιάζει να προσανατολίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς το βασικό του σχέδιο για την αμφισβήτηση που δέχεται από τον Παύλο Πολάκη μοιάζει να είναι ο εξευμενισμός του Χανιώτη βουλευτή και η κατά μέτωπο επίθεση στους 87.

Πρώτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του ο Παύλος Πολάκης, με προφανή στόχο να κερδίσει χρόνο έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου, μήπως και τον μεταπείσει. Δεύτερον, έχει στοχοποιήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87, εναντίον των οποίων προχωρά σε ακραίες επάλληλες επιθέσεις, αποσκοπώντας στην συσπείρωση της κοινής έως τώρα βάσης κασσελακικών-πολακικών ξανά στο πρόσωπο του.

Προκαλεί για καυγά τους 87, οι οποίοι δεν τσιμπάνε

Χθες προχώρησε εναντίον τους με δύο τρόπους. Ο πρώτος έγινε με μια διαρροή από την Κουμουνδούρου η οποία αφορούσε το θέμα των οικονομικών συνεισφορών των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας για τα κομματικά ΜΜΕ και φωτογράφιζε ως τσιγκούνικα και αδιάφορα τα στελέχη των 87. Ο δεύτερος έγινε με μία ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, στην οποία κατηγορούσε τους 87 για οργανωμένο σχέδιο καθημερινού εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη «Διαπλοκή». Προφανώς, η επίκληση ενός εσωτερικού εχθρού είναι μια προφανής τακτική επανασυσπείρωσης της βάσης των προεδρικών, οι οποίοι παρακολουθούν με τεράστια αμηχανία το σχίσμα Κασσελάκη-Πολάκη. Σε αυτή τη λογική, οι 87 επέλεξαν να μην τσιμπήσουν στις προκλήσεις για καυγά, απαντώντας μέσω πηγών τους απλά ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς». Ένας από τους λόγους που οι 87 επιλέγουν μια σχετικά ήπια αντίδραση στις εν λόγω προκλήσεις είναι ότι ακόμη δεν έχουν επιλέξει τη στρατηγική τους για τη συνέχεια.

Δεν φαίνεται διάθεση υποχώρησης του Πολάκη

Εξάλλου, διατηρείται ακόμη το πολύ μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει γύρω από το αν ο Παύλος Πολάκης θα επιμείνει στην προχθεσινή επιλογή του να αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία της Κουμουνδούρου. Προς το παρόν τίποτα στις παρεμβάσεις του δεν μοιάζει ότι μεταστρέφεται η διάθεση του. Αντιθέτως έκανε μια επίσκεψη στο Δήμο Σφακιών, η οποία φαίνεται να έχει συμβολικό χαρακτήρα εκκίνησης καμπάνιας, κάτι που υπογραμμίζεται με τη δική του υπόμνηση σε σχετική ανάρτηση: «Στα παλιά λημερια που ξεκινησαν ΟΛΑ». Επιπλέον, ανάλογες πληροφορίες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει διακινούνται και από πρόσωπα που έχουν συνομιλήσει μαζί του τις τελευταίες ώρες.

Έχει δίκιο Παύλος, αλλά δεν φταίει ο Πρόεδρος… , φταίει το περιβάλλον του

Ωστόσο, μέρος της βάσης και στελεχών του κόμματος που βρίσκεται μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη έχει ξεκινήσει ήδη να του ασκεί πιέσεις να αλλάξει την απόφαση του. Μάλιστα, έχουν ήδη έτοιμο ένα σχετικό αφήγημα, το οποίο αναφέρει πως όσα είπε ο Παύλος Πολάκης για τα ελλείμματα πολιτικής στην Κουμουνδούρου (ιδιαίτερα βαριά) είναι μεν σωστά, από την άλλη όμως δεν αφορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το περιβάλλον συνεργατών του και βεβαίως τους 87, οι οποίοι πρέπει να εκδιωχθούν από την Κουμουνδούρου. Επίσης, άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο ενδιάμεσο των δύο ανδρών έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας θέσης αντιπροέδρου για τον Παύλο Πολάκη.

Προς τη μετατροπή της Λινού σε Ιφιγένεια

Με την πίεση αυτή από τη βάση των νεοπροεδρικών, που δεν επιθυμούν σχίσμα μεταξύ των δύο βασικών προσωπικοτήτων της ομάδας, να είναι ενεργή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εξετάζει την θυσία της Αθηνάς Λινού, προκειμένου να ρίξει μια γέφυρα προς τη μεριά Πολάκη. Όπως ανακοίνωσε μέσω των social media η ίδια, παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ 459 σελίδες με στοιχεία για το Ινστιτούτο Prolepsis, έπειτα από αίτημα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Επιπλέον, έχει διαρρεύσει ότι 184 μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, αιτούνται την παραπομπή της βουλευτή βορείου τομέα Αθηνών στην Επιτροπή Δεοντολογίας , αίτημα που θα εξεταστεί την Τρίτη από την Επιτροπή και θεωρείται πολύ πιθανό να ανατεθεί ο φάκελος της σε υποεπιτροπή για εξέταση, όπως συνήθως συμβαίνει.

Θα δεχτεί να συνδιοικεί με Πολάκη ο Κασσελάκης;

Μολονότι η θυσία της Αθηνάς Λινού, η οποία είναι άλλωστε με τους 87, δεν θα δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα ευθέως στον Στέφανο Κασσελάκη, η υποχώρηση και η συμμόρφωση με τις ευρύτερες απαιτήσεις του Παύλου Πολάκη θα τον καθιστούσε αυτόματα όμηρο του στο εξής. Πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι για να περάσει το αφήγημα ότι αυτό που έγραψε ο Παύλος Πολάκης «περί κατάστασης που δεν πάει άλλο» αφορά το περιβάλλον Κασσελάκη και όχι τον ίδιο, σημαίνει ότι προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα θα χρειαστούν και άλλες θυσίες πλην της Αθηνάς Λινού και των 87, δηλαδή και στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.