Αθλητισμός

Πόσα χρήματα βγάζουν οι Ολυμπιονίκες; Τα ελληνικά πριμ και τα πιο «τρελά» έπαθλα

Πόσα χρήματα βγάζουν οι Ολυμπιονίκες; Τα ελληνικά πριμ και τα πιο «τρελά» έπαθλα
Από διαμάντια, voucher διακοπών και διαμερίσματα μέχρι... σακιά ρύζι και αγελάδες: Ποιες χώρες δίνουν τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων και ποιοι βάζουν... την φαντασία τους να δουλέψει

Τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχουν αρχίσει ήδη να μοιράζονται.

Τελικά πέρα από την τιμή, τη δόξα και τη φήμη τι άλλο κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες; To CNBC συγκεντρώσε στοιχεία από εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις και εκθέσεις και μας παρουσιάζει τις πιο «γενναιόδωρες» χώρες και τα πιο απρόσμενα έπαθλα.

Στην κορυφή της λίστας των τυχερών βρίσκονται αναμφισβήτητα οι ολυμπιονίκες του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και του Ισραήλ.

Ειδικότερα, το χρηματικό έπαθλο για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αποκτούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει έως και τα 768.000 δολάρια, ενώ παράλληλα δίνονται γενναιόδωρα έπαθλα και στους αθλητές που παίρνουν υψηλή θέση στην κατάταξη. Όσοι κατακτούν την τέταρτη θέση στο εκάστοτε άθλημα - ας πούμε - έχουν δώρα έως 100.000 δολαρίων, ενώ από την πέμπτη έως και την όγδοη θέση παίρνουν 50.000 δολάρια - πολλά παραπάνω δηλαδή από αυτά που παίρνουν οι πρώτοι σε ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Ήδη τον Χονγκ Κονγκ λοιπόν έχει αρχίσει να... πληρώνει: H Vivian Kong κέρδισε το πρώτο χρυσό στο Παρίσι στη ξιφασκία, ενώ ακολούθησε στο ίδιο άθλημα το χρυσό του Cheung Ka-long. Στην κολυμβηση πάλι, η Siobhan Bernadette Haughey κέρδισε το χάλκινο στα 200μ. ελεύθερο.

medal_c6239.JPG

Στο Ισραήλ, οι αθλητές που διαγωνίζονται σε ατομικά αθλήματα παίρνουν 275.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 192.000 δολάρια για το ασημένιο και 137.000 δολάρια για το χάλκινο. Όσοι διαγωνίζονται σε ομαδικά παίρνουν ανάλογα χρηματικά και αφορολόγητα ποσά, τα οποία μοιράζονται στην ομάδα.

Η Σιγκαπούρη δίνει στους Ολυμπιονίκες της 745.300 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 373.000 για το αργυρό και 186.000 αμερικανικά δολάρια για το χάλκινο. Βέβαια για την ωρα το χρηματικό μπόνους έχει δοθεί μόνο σε έναν αθλητή: τον Joseph Schooling. Ο συνταξιούχος πλέον κολυμβητής νίκησε τον Μάικλ Φελπς των Ηνωμένων Πολιτειών στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο!

Περνώντας στη διοργανώτρια Γαλλία, η χώρα φέρεται να έχει αυξήσει τα χρηματικά της έπαθλα. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα λάβουν 80.000 ευρώ (86.528 δολάρια) - 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που προσέφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ άλλες χώρες μοιράζουν έπαθλα και σε αθλητές εκτός των θέσεων του βάθρου. Ας πούμε στη Γερμανία χρηματικά βραβεία δίνονται μέχρι και για την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και οι χρυσοί παίρνουν «μόλις» 20.000 ευρώ.

29063721_e6e72.jpg

Από αγελάδες κι εστιατόρια με κεφτέδες... έως δωρεάν ισόβιες μετακινήσεις

Σε άλλες χώρες, δίνονται κι άλλες παροχές πέρα από χρηματικά έπαθλα. Στην Πολωνία για παράδειγμα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες παίρνουν μπόνους 82.000 δολαρίων, ενώ όποιος ακόμα αθλητής φτάσει στο βάθρο αποκτά άλλου είδους δώρα, όπως διαμάντια, voucher διακοπών, έργα τέχνης και διαμερίσματα στη Βαρσοβία.

Η Σερβία, η Μαλαισία και η Βουλγαρία συγκαταλέγονται στις χώρες, οι οποίες δίνουν δώρα εφ’ όρου ζωής στους αθλητές που πηγαίνουν στους Ολυμπιακούς.

Στη Μαλαισία συγκεκριμένα παίρνουν μια «σύνταξη» εφ'όρου ζωής μεταξύ 400 και 1.100 δολαρίων τον μήνα. Άλλες παλι, χώρες, μεταξύ αυτών η Χιλή και η Εσθονία δίνουν επίσης μηνιαίες αποζημιώσεις στους Ολυμπιονίκες, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι Λιθουανοί αθλητές που κερδίζουν μετάλλια λαμβάνουν έως και 182.000 δολάρια, ενώ γίνεται και κάλυψη του ενοικίου τους αφότου συνταξιοδοτηθούν.

Οι Ολυμπιονίκες του Καζακστάν μπορούν να κερδίσουν 250.000 δολάρια για χρυσό μετάλλιο, 150.000 δολάρια για αργυρό και 75.000 δολάρια για χάλκινο, ενώ το κράτος μοιράζει επίσης διαμερίσματα στους διακριθέντες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού της Μαλαισίας προσφέρει αμοιβή 1 εκατομμύριο ρινγκίτ (215.563 δολάρια) για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες, ενώ ιδιώτες προσφέρουν και άλλα κίνητρα, όπως πολυτελή διαμερίσματα ή έξτρα χρηματικά ποσά.

Σε όλους τους αθλητές που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στο βάθρο δίνεται επίσης ένα «αυτοκίνητο ξένης κατασκευής».

Στους Νοτιοκορεάτες διακριθέντες απονέμονται συντάξεις εκτός από το χρηματικό έπαθλο, ενώ ορισμένοι αθλητές μπορούν να λάβουν και άλλα δώρα, όπως... δωρεάν ποτά και ή δωρέαν ισόβιες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

Και υπάρχουν κι ακόμη πιο ευφάνταστα έπαθλα...

Μια τοπική αλυσίδα υποσχέθηκε πριν τους αγώνες του Τόκιο στους αθλητές που θα εκπροσωπούσαν τη Μαλαισία πως θα έπαιρναν δωρεάν φαγητό και teh tarik [δημοφιλές ρόφημα τσαγιού με ζεστό γάλα] για όλη τους τη ζωή, 

Η Γιαπωνέζα παίκτρια πινγκ πονγκ Kasumi Ishikawa είχε πάρει δώρο 100 σακούλες ρύζι μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Τόκιο. Οι Ινδονήσιες χρυσές νικήτριες του μπάντμιντον Apriyani Rahayu και Greysia Polii φέρεται να κληροδοτήθηκαν πέντε αγελάδες, ένα εστιατόριο με... κεφτέδες και ένα καινούριο σπίτι.

29063586_092ec.jpg

Τι θα πάρουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Στην Ελλάδα τα ολυμπιακά πριμ είναι θεσμοθετημένα με νόμο: Το χρυσό μετάλλιο αντιστοιχεί σε 90.000 ευρώ (98.000 δολάρια για την ισοτιμία), το αργυρό μετάλλιο ισοδυναμεί με 60.000 ευρώ και το χάλκινο με 50.000 ευρώ.

Η ΕΟΕ μοιράζει παράλληλα 200.000 ευρώ στους αθλητές που θα ανέβουν στο βάθρο, ενώ υπενθυμίζεται πως καθένας από τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανταμείφθηκε με 10.000 ευρώ.