Διεθνή

Επίθεση από τους αντάρτες Χούθι δέχθηκε τάνκερ του Διαμαντή Διαμαντίδη

Επίθεση από τους αντάρτες Χούθι δέχθηκε τάνκερ του Διαμαντή Διαμαντίδη
Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν θύματα.

Σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στα ανοιχτά της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης, όπου το ελληνόκτητο τάνκερ MT Sounion, ιδιοκτησίας της εταιρείας Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, δέχθηκε ένοπλη επίθεση από τους αντάρτες Χούθι.

Το πλοίο, το οποίο έπλεε 72 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ τα 25 μέλη του πληρώματος, όλοι αλλοδαποί υπήκοοι, είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, το τάνκερ ακινητοποιήθηκε μετά την επίθεση, ενώ επί του σκάφους υπήρχε ένοπλη ασφάλεια που αντάλλαξε πυρά με τους επιτιθέμενους. Η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου UKMTO επιβεβαίωσε το επεισόδιο, ενώ η βρετανική εταιρεία Ambrey ανέφερε ένα ακόμη περιστατικό στην ίδια περιοχή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και διαταράσσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων, προσθέτοντας πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.