Πολιτική

«Όχι» της ΝΔ στο αίτημα 5 κομμάτων για κλήση της Αδειλίνη στη Βουλή για τις υποκλοπές

«Όχι» της ΝΔ στο αίτημα 5 κομμάτων για κλήση της Αδειλίνη στη Βουλή για τις υποκλοπές
Απορρίφθηκαν με τις ψήφους της πλειοψηφίας τα αιτήματα της αντιπολίτευσης ώστε να έρθει το πόρισμα που αφορά τις υποκλοπές στη Βουλή και κληθούν να καταθέσουν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης.

Αντίθετα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν τα αιτήματα, λέγοντας πως με το αποτέλεσμα η κυβέρνηση «επισφραγίζει την συγκάλυψη».

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση, πως έχει προαποφασίσει να μην κάνει δεκτά τα αιτήματα και να συγκαλύψει κοινοβουλευτικά την υπόθεση, ενώ άφησε βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης στην υπόθεση.

Η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως είναι απολύτως απαραίτητη η εξέταση η μελέτη περίπτωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν θέλουμε να ελέγξουμε τη δικαστική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε για αυτήν», συμπληρώνοντας πως «το να μην δίνεται το πόρισμα, είναι πρόσθετο πλήγμα στο κράτος δικαίου».

6285422 489c8

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε πως «το κύρος της δικαστικής εξουσίας υφίσταται ένα πολύ σημαντικό χτύπημα», υποστήριξε και αυτός πως «δεν θα δικάσουμε ως Επιτροπή επί του πορίσματος, θέλουμε όμως να λάβουμε γνώση, εκτός αν πούμε ότι είναι ανέλεγκτος ο κ. Ζήσης», για να προσθέσει πως «κάθε εποχή έχει τον Παπαγγελόπουλο της».

«Αν η κ. Αδειλίνη τοποθετείται με τέτοια απολυτότητα, τότε ο Πάπας της Ρώμης τι θα έλεγε;», διερωτήθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου από την Νέα Αριστερά, σχολίασε πως «είμαστε σε άσχημο δρόμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως βουλευτές να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περισωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς», και ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Θάνος Πλεύρης, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά αιτήματα που παραβιάζουν την αρχή διάκρισης των εξουσιών και μίλησε για κινήσεις εντυπωσιασμού από την αντιπολίτευση, χωρίς να αφήσει ασχολίαστο το μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Πλεύρης κατήγγειλε, τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «επιθυμούσε πάντα τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας», και πως «όταν δεν αρέσει μια δικαστική κρίση, αρχίζει η επίθεση στη Δικαιοσύνη», ενώ τόνισε πως «τα αιτήματα γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης».
«Λυπάμαι για όσους εδώ μέσα διακονούν τη δικαστική επιστήμη», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ απευθυνόμενος προς τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Παναγιώτη Δουδωνή είπε πως «σας μάζεψε έξω πριν από τη συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα είπατε. Ψάχνοντας αρχηγό στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μάλλον τον βρήκατε».

Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν πολλές φορές κυρίως με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ήρθε σε αντιπαράθεση πολλές φορές με τον πρόεδρος της Επιτροπής. Μάλιστα ο Θανάσης Μπούρας αναρωτήθηκε σε κάποιο σημείο αν έχει το δικαίωμα να «φωνάξει την τεχνική υπηρεσία για να αφαιρέσει τα μικρόφωνα».