Διεθνή

Politico: Ο Σαρλ Μίσελ προσπαθεί να «κόψει» την φον ντερ Λάιεν από την πρώτη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Politico: Ο Σαρλ Μίσελ προσπαθεί να «κόψει» την φον ντερ Λάιεν από την πρώτη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με το Politico, το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να «ρίξει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της από την κρίσιμη πρώτη Άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις Ευρωεκλογές.

Λίγα 24ωρα πριν από τις Ευρωεκλογές το Politico κάνει πρώτη φορα λόγο για προσπάθειες του Σαρλ Μισέλ να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει να εκδικηθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»: Αυτός ήταν ο τίτλος του τότε δημοσιεύματος του Politico, που έκανε λόγο για πολύχρονη αντιπαλότητα που περιλαμβάνει από ακυρωμένα γεύματα, μέχρι στρατηγικά σχεδιασμένες «ανεπίσημες» δηλώσεις κι από τις δύο πλευρές.

Η ένταση είχε γίνει πρωτοσέλιδο με αφορμή επεισόδιο στην κοινή τους επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Σαρλ Μισέλ κάθισε στη μόνη διαθέσιμη θέση δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιορίστηκε σε έναν καναπέ παραδίπλα, στο λεγόμενο Sofagate.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Σαρλ Μισέλ θέλει να διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ - με τον οποίο έχει καλή σχέση - ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ωστόσο η κατάσταση γίνεται περισσότερη περίπλοκη επειδή ο Σαρλ Μισέλ προεδρεύει της διαδικασίας για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων μετά τις Ευρωεκλογές.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημερινό δημοσίευμα του Politico, που αποκαλύπτει πως ο Μισέλ σε συνομιλίες του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουνίου.

Σε αυτή την πρώτη σύνοδο, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ξεκινήσουν κι επίσημα τη συζήτηση για τα κορυφαία αξιώματα, όπως είναι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει.

«Τα κράτη μέλη ενοχλούνται όλο και περισσότερο από τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης - ένας από τους επτά που επικαλείται το Politico. «Φαίνεται ότι καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα».

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση, επειδή είναι υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πράγματι οι ηγέτες σε αυτή την πρώτη συνάντηση καλούνται να συζητήσουν για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αν και το Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του ηγεσία), καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι ο Μισέλ έχει σκαρφιστεί ένα σχέδιο προκειμένου να μπει στην κούρσα ως ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Αν θέλει να την αποκλείσει από τη συνάντηση, θα πρέπει να αποκλείσει... και τον εαυτό του», δήλωσε εύλογα Ευρωπαίος διπλωμάτης.